Az igazi Szilveszter

A katolikus egyház szilveszterkor szent I. Szilveszter pápára emlékezik. A szabadon gyakorolható kereszténység első pápája volt. A keleti püspökökkel ellentétben igyekezett gátat vetni Nagy Konstantin császár egyházi ügyekbe való befolyásának, ezzel is védve az egyház függetlenségét.

Ezen a napon 335-ben, Rómában halt meg szent I. Szilveszter pápa, aki hivatalát 314-től gyakorolta. Tanúk szólnak arról, hogy Diocletianus császár idejében állhatatosan megvallotta Krisztust a keresztényüldözések során, ezért alakját hitvallóként tisztelték.

Miután Nagy Konstantin megszabadította Rómát Maxentius zsarnokságától, a keresztény vallásgyakorlat szabaddá vált. Szilveszter pápa fő feladata a római egyház megszervezése volt.

Tekintve, hogy a császár feladatának érezte, hogy az egyház belső ügyeiben is felelősséget vállaljon, a keleti püspökökkel állandó konfliktusba keveredett. Az uralkodó viszont nem szívesen tartózkodott Rómában, ezért az efféle összetűzések nem nehezítették a pápa dolgát egyházi ügyekben.

A császár által összehívott két zsinat közül a pápa egyiken sem vett részt személyesen. Követeket küldött inkább maga helyett. Szilveszter tehát óvatosságból nem ment el, s ezt okossága diktálta, mert ezzel gátat tudott vetni a császár befolyásának az Egyház belső ügyeire. Másrészt viszont kifejezte Róma püspökének primátusát is ezzel a tettével, hiszen ezeken a zsinatokon mindig az adott város püspöke elnökölt.

(Forrás: katolikus.hu)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre