Szilvay Gergely: Csoportszerelem jó, páros szerelem rossz?

Noha az Index próbálkozik bizonygatni egy újabb badarság társadalomjobbító hatását, ez valójában csak a hagyományos családmodell szétverését célozza, következtetései hibásak, csúsztat és félrevezet. Szilvay Gergely rántja le a leplet.

Totális kettős mércét alkalmaz az Index, amikor „a csoportos szerelem mellett kardoskodik”, hiszen a poliamória prófétájaként valójában csak az elvárásokat fordítják meg – mutat rá a romboló hatású írás hátterére a mandiner.hu-n megjelent cikkében Szilvay Gergely. Úgy úgy látja, a konzervativizmussal nehezen vádolható sajtótermék cikkében „kibontakozik a rossz hagyományos házasság szembeállítása a jó poliamóriával”. 

Szilvay kellő iróniával tárja fel az Index-cikk egyoldalú és csúsztató gondolkodását, logikai bukfenceit, majd kiváló kutatók megállapításait idézi, melyek homlokegyenest ellentmondanak a liberális sugalmazással. Hangsúlyozza, hogy egy monogám párkapcsolat működtetése éppúgy igényel  megértést, konfliktuskezelési készségeket és nyitottságot, mint a poliamória, ráadásul az alapja vitathatatlanul az őszinteség. 

A szerző – pontosan látva a torz helyzetet – leszögezi, hogy „a poliamorok ugyanúgy éreznek féltékenységet és hűtlenségnek élik meg a kizárólagosság feladását, csak megpróbálják elhitetni magukkal, hogy nem a lazább kapcsolati kereteket kívánó fél (felek) hibáznak, hanem őket kondicionálta rosszul a hazug monogámia-párti szocializáció”. 

A gyereknevelés aspektusaival kapcsolatosan Szilvay kitér arra, hogy a nagycsaládokra a posztmodern eltévelyedéseket reklámozók általában „valami reakciós izéként” tekintenek. 

A poliamória hívei egyszerűen megfordítják az elvárásokat: nem az az elvárás, hogy gyakorolj önfegyelmet, hanem az az elvárás, hogy akinek nem tetszik, hogy kikacsingatsz, az dolgozzon rajta. Úgy állítják be, mintha a hűtlenség felett érzett szomorúság és düh csak társadalmi konvenció lenne, amit a hűtlenség elfogadtatásával le lehet győzni – összegzi a hazugságot a szerző. Szilvay Gergely szépen érvel amellett, hogy „a monogám párkapcsolat és házasság hirdetői sosem állították, hogy a dolog problémamentes. De minden buktatójával, megcsalással, hűtlenséggel, féltékenységgel együtt is problémamentesebb, mint a poliamória”.

Teljes írása a mandiner.hu oldalon olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre