Tóth I. János: A családbarát társadalomért

A demográfiai fordulat érdekében alapvető fontosságú a főállású anyaság bevezetése.

A modern liberális demokrácia kudarcot vallott a reprodukció mint alapvető társadalmi feladat ellátása terén – írja a magyaridok.hu oldalán Tóth I. János. Az egyetemi docens cikkében rámutat; a gyermek- és családbarát társadalom megteremté­se nem csak pénz kérdése, az elosztás elvét is bölcsen kell megválasztani. 

Hangsúlyozza; a kormánynak úgy kell támogatnia a gyerekvállalást, hogy az ne a segélyből, hanem a munkából élők számát növelje. 

Tóth I. János úgy látja: a munka, család és a megélhetés modern egyensúlyának a megtalálását éppen a mai társadalom ideológiai alapját képező liberalizmus és feminizmus akadályozza meg. Ezek az ideológiák arra köteleznek bennünket, hogy a reprodukció kihívására a gendersemleges egyének szintjén keressük a megoldást. Ezekben a kategóriákban a megoldás meg sem fogalmazható. 

Mivel a modern társadalmakban a 2,1-es termékenységi arányszámot nem lehet megvalósítani a négy, vagy akár ennél is több gyermeket vállaló családok nélkül, ezért szükséges a főállású anyaság bevezetése. Ez nemcsak demográfiai szempontból lenne fontos, hanem a nők szabadságának a kiterjesztésében is jelentős előrelépést jelentene, hiszen növelné a nők által választható életpályák számát – jelzi a szerző. 

Cikke végén, a társadalmi elithez fordulva Tóth I. János megjegyzi; „a magyar gyerekek nélkül nincs magyar jövő összefüggést az elitnek is fel kell ismernie, és azt is, hogy gyermekvállalásuk a társadalom többi rétege és osztálya számára is példamutató”. 

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható. 

A kép forrása a pixabay.com.

Iratkozzon fel hírlevelünkre