Alain de Benoist: új világrend jön létre

Új világrend van születőben a világhírű francia filozófus, Alain de Benoist szerint, aki magyarországi látogatása alkalmával arról is beszélt; a populizmus bukásra ítéli a régi, hagyományos pártokat.

Az üzemanyagadó emelése nyomán kirobbant lázadás társadalmi, politikai lázadássá terebélyesedett, a sárgamellényesek mozgalma történelmi jelentőséggel bír – nyilatkozta Alain de Benoist a Mandinernek. A világhírű francia filozófus szerint amit ma Franciaországban látunk, „egy teljességgel önszerveződő mozgalom, ami kívül esik a jobb- és baloldali megosztottságon, a pártokon, a szakszervezeteken”

Meggyőződése szerint a francia elnök nyilatkozata nem lesz elég arra, hogy lecsillapítsa az elégedetlenséget, „elkésett és túl keveset tartalmazó reakció ez”Emmanuel Macronnak ezek után „nagyon nehéz lesz folytatnia a politikáját”

A filozófus szerint átmeneti korban élünk, „a régi világ eltűnőben van, egy új világ jön létre”. Úgy látja, „ennek az új világnak a létrejöttében a populizmus játssza a fő szerepet, ami bukásra ítéli a régi, intézményes pártokat, vagy ahogyan hívni szoktuk őket, az örökös kormánypártokat”. A jellemzéshez tartozik továbbá, hogy a horizontális jobb-bal felosztás az eliteket és a népet szembeállító vertikális felosztásnak adja át a helyét. 

A liberális és illiberális demokráciák jövőjével kapcsolatosan úgy vélekedett: az illiberális demokrácia nem tökéletes kifejezés, de segít megérteni, hogy a demokrácia és a liberalizmus nem szinonimák, az illiberális demokrácia pedig tovább fejlődik majd a liberális demokráciák válsága miatt. 

Az interjú a mandiner.hu oldalon olvasható.

Fotó: mandiner.hu.

Iratkozzon fel hírlevelünkre