Párizsban reggelre már 34 embert vettek őrizetbe

177 embert előállított és közülük 34-et őrizetbe vett Párizsban szombat reggel a kormány szociális és adópolitikája ellen tüntető sárgamellényes mozgalom szombatra meghirdetett újabb tiltakozása előtt a francia rendőrség.

A vidékről érkezett 30 év körüli gyanúsítottaknál álarcokat, kalapácsokat, köveket találtak. Feltételezhető róluk, hogy erőszakra és szándékos összetűzésekre készültek. 

A francia fővárosban a  reggeli órákban viszonylagos nyugalom uralkodik. 

Reggel 9 órakor mintegy száz sárgamellényes gyülekezett csendőrökkel körülvéve a forgalom elöl lezárt Champs-Élysées sugárúton a Diadalív közelében. Sokan búvármaszkkal érkeztek, felkészülve az esetleges könnygázzal történő oszlatásra.

Forgalomlassító megmozdulások kezdődtek a város körüli körgyűrűn, miután a sárgamellényes mozgalom egyik elindítója, Éric Drouet péntek este felhívást tett közzé, amelyben városi tüntetések helyett inkább a párizsi körgyűrűn forgalomlassításra szólított fel.

Szállingózva, folyamatosan érkeznek a Bastille térre is a tüntetők.

Egy térképet tett közzé a prefektúra, amelyen a radikális sárgamellényesek feltételezett útvonalai és akcióhelyei láthatók a különböző felhívások alapján, ugyanis a tüntetésről hivatalos bejelentés nem érkezett a hatóságokhoz.

A rendőrség a környékbeli üzleteket és vendéglátóhelyeket a létesítmények védelmére és minden olyan tárgy elrakására kérte, amelyet a feldühödött tüntetők „fegyverként” használhatnak a rendőrökkel szemben. A legveszélyesebb helyszíneken a gépkocsi-tulajdonosokat szórólapokon a járművek biztonságos helyre szállítására ösztönözték.

Készenlétben van 8 ezer rendőr, és az utcákra vezényelték a csendőrség tucatnyi páncélozott járművét is.

Egy friss felmérés szerint a november 17. óta tüntető sárgamellényesek támogatottsága az elmúlt napokban valamelyest csökkent, de a franciák kétharmada még mindig szimpatizál a szociális mozgalommal, amely már egyre több szociális jellegű követelést támasztanak, valamint Emmanuel Macron távozását is követelik.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre