A köldökzsinór örökre összeköt

Ki gondolta volna 14 évvel ezelőtt, a december 5-i népszavazást követően, hogy pár év elteltével a külhoni magyar családok éve programjai, a határon túli óvodafejlesztések vagy a köldökzsinór program keretében a családtámogatások sok százezer Magyarország területén kívül élő magyar család mindennapjainak a részévé válnak.

Igen, a magyar családpolitika átlépte a határokat, lépésről lépésre és megállíthatatlanul. Hiába az időnként feszült helyzetek a nagypolitikában, a határon túl megszülető magyar kisbabák családjai és általában a gyermeket nevelő magyar családok érezhetik és érzékelhetik, hogy az anyaország mellettük áll és támogatja őket. Pontosan úgy, ahogy egy anyára is mindig minden helyzetben számíthat a gyermeke, hiszen egy anya minden körülmények között megvédi a gyermekét, bárhol legyen, bármit tegyen.

A köldökzsinór program keretében idén már minden anyakönyveztetett vagy magyar igazolvánnyal rendelkező kisbaba után jár az anyasági támogatás és a babakötvény. Az eddigi igénylések alapján közel kilencezer olyan kisbabáról tudunk, akik az elmúlt évben születtek meg, a világ más tájain ugyan, de magyarként. Többségük, körülbelül háromnegyedük az elszakított területeken látta meg a napvilágot, de sokan közülük Nyugat-Európában vagy még messzebb, akár Új-Zélandon vagy Dél-Afrikában.

Ezek a támogatások nemcsak anyagi értelemben jelentősek, hanem lelki köldökzsinórként olyan éltető kapocsként is szolgálnak az anyaország és a tőle elválasztottak között, amely az anya – gyermek kapcsolathoz hasonlóan nem szakadhat meg soha, még akkor sem, ha erőszakkal elválasztják őket egymástól. Ma, amikor Európa minden nemzete a fennmaradásért küzd, a családtámogatások kiterjesztése a külhoni magyar gyermekekre olyan hatalmas jelentőségű lépés, amely a nemzet egységéről, a világmagyarság megerősítéséről szól.

Szent István Szűz Máriának, egy anyának ajánlotta fel az országot. Követnünk kell tehát azt az anyai ösztönt, amely a család megvédéséért minden áldozatot vállal. Mert számunkra minden magyar család és minden magyar gyermek kincs, szülessen bárhol is a világon.

Fűrész Tünde


A szerző jogi szakokleveles közgazdász, szociálpolitikus. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke. Korábban családpolitikáért felelős helyettes államtitkárként és a bölcsődei rendszer átalakításáért felelős miniszteri biztosként dolgozott. Három leánygyermek édesanyja.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre