Nemzetközi betlehemes találkozó Debrecenben

A Kárpát-medence magyar betlehemes közösségei idén 28. alkalommal gyűltek össze Debrecenben. A karácsony csodáját 23 csoport, közel háromszáz betlehemjárója viszi el a civis városba.

Debrecen főterének adventi színpadán nyílt meg a találkozó, amely szombaton a város Pódiumtermében folytatódik a betlehemes csoportok előadásaival, miközben a város több rendezvényén és közösségi színterén is felbukkannak majd a pásztorok és angyalok a kis Jézussal. 

Vasárnap nyilvános szakmai tanácskozással zárul a találkozó programja, amely szorosan kapcsolódik a Szellemi Kulturális Örökség Jó gyakorlatok nyilvántartására felvett debreceni találkozó hosszú távú céljaihoz. Ennek témája a betlehemező közösségek és önkormányzatok kapcsolata, a szokáshagyomány helyi és országos nyilvánossága.

A betlehemes találkozón egyébként a Hagyományok Háza hozzáférhetővé tette archívumát, így több száz órányi betlehemes videófelvétel is megnézhető. Ez a lépés meghatározó a betlehemes szokáshagyomány átörökítésének és nyilvánosságának biztosítása szempontjából, amely a szervezők szerint remélhetően minőségi ugrást hoz majd a visszatanítás, a generációs átörökítés folyamatában. A szolgálat, amit a Kárpát-medence magyarlakta vidékeiről érkező csoportok végeznek szerintük óriási erőt ad a határokon kívül rekedt közösségeinknek, és önazonosságuk szerves részét képezi.

A programról még több információ itt található.

(Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Iratkozzon fel hírlevelünkre