Városi gyásznap Salgótarjánban

Minden év december 8-án a salgótarjáni sortűzben elhunytakra emlékezünk. Azokra a hősökre, akik 1956 vérzivataros telén társaik szabadon bocsátását követelve lettek a kommunizmus áldozatai. Azt, hogy hányan veszítették életüket a megyetanács és a rendőrkapitányág épülete előtt, máig homály fedi. A városban ma gyásznapot tartanak.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése utáni leszámolások legvéresebb sortüzeként tartják számon a történészek a salgótarjáni tragédiát. December 8-án két munkástanácsi vezető, Gál Lajos és Viczián Tamás szabadon bocsátását követelte a főként bányászokból és ipari munkásokból álló 4000 fős tüntetősereg. Azokban az időkben azonban békés tárgyalás szóba sem jöhetett, a kommunista hatalom sortűzzel válaszolt. Az áldozatok száma 46 és 150 közé tehető.

Két részlet a Nincs kegyelem című filmből – Fotó: Komka Péter/MTI

A tüntetők nem csupán az ÁVH által letartóztatott munkások kiengedését követelték, hanem a szovjet csapatkivonást is. Először csak figyelmeztető lövések dördültek, majd miután az egyik tüntető ártalmatlan hanggránátot robbantott, a karhatalmisták tüzet nyitottak a tüntetőkre. Név szerint 46 halottat ismerünk. Közülük 33 férfi, 11 nő és 2 gyerek volt. A sebesültek száma a 150-et is meghaladhatta.

Nincs kegyelem című film előzetese

2012-ben Biszku Béla kommunista politikust az ’56-os sortüzekkel kapcsolatban több ember ellen elkövetett emberölésre való felbujtás háborús bűntettével gyanúsította meg a Fővárosi Főügyészség. Az ügyészség szerint a sortüzek részben a politikus döntésein alapultak. Biszkut 2014-ben első fokon elítélték, de a jogerős ítélet kimondása előtt, 2016-ban meghalt.

Az 1956. december 8-i salgótarjáni sortűz áldozatainak emléktáblája – MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Salgótarjánban december 8. városi gyásznap. Ma 15:00-kor ökumenikus istentiszteletet tartanak a Római Katolikus Főplébánián (Salgótarján, Rákóczi út 24.). Ezt követően, 15:40-kor emlékséta indul az eseményről elnevezett December 8. térre. 16:00 órakor a történelmi emlékhelyet jelző sztélét avatják és szentelik fel a helyszínen. Emlékező beszédet mond Dr. Kádár Pál, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Bérczesi Mihályné, a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetségének Nógrád megyei elnöke, illetve Fekete Zsolt polgármester.

A név szerint ismert áldozatok

1956 – A salgótarjáni sortűz (dokumentumfilm)

Iratkozzon fel hírlevelünkre