A francia civilek továbbra is tüntetnek az üzemanyag adójának emelése ellen

Mintegy 3500 francia civil 87 helyszínen folytatta vasárnapra virradó éjjel az üzemanyag adójának emelése ellen előző nap meghirdetett tüntetést, s délután csaknem 150 helyen folytatódtak az útblokádok.

A belügyminisztérium összesítése szerint szombaton több mint 2 ezer helyszínen 288 ezren tiltakoztak. Az útblokádoknál történt balesetekben egy ember meghalt, 409-en megsérültek, közülük 14-en súlyosan. A rendőrség 273 embert állított elő.

Az interneten felháborodott autósok által néhány hete indított, a gépkocsikban kötelezően tartandó láthatósági sárga mellényről elnevezett mozgalom kezdeményezésére a városokban rendezett békés tüntetéseken nem történtek rendbontások, az incidensek a blokádokon vagy a forgalomlassító akciókon a tüntetők és a megmozdulást nem támogató autósok között robbantak ki. A helyszínekre több ezer rendőrt vezényeltek ki, akik közül 28-an sérültek meg. 

Christophe Castaner belügyminiszter az éjszakát nyugtalanítónak nevezte. Mint mondta: voltak támadások, verekedések, késelések a sárga mellényesek között. Egyes helyeken sok volt az alkohol, és ez erőszakos magatartásra ösztönzött egyeseket,  ami elfogadhatatlan. A miniszter a szombat esti halálos balesetre emlékeztetve arra kérte a spontán szerveződő akciót meghirdetőit, hogy minden megmozdulást jelentsenek be annak érdekében, hogy a rendőrség biztosítani tudja azokat. 

A pártoktól és szakszervezeti támogatásoktól mentes, spontán módon, a közösségi oldalakon szervezett megmozdulás az egész országra kiterjedt és a francia kormány gazdaságpolitikája, valamint Emmanuel Macron államfő elleni elégedetlenség kifejeződése lett.

Francia elemezők szerint jóllehet a franciák háromnegyede támogatja a sárga mellényeseket, a részvétel a tüntetéseken a vártnál kisebb volt, az ország nem bénult le, s ez némi mozgásteret ad a kormánynak, amely azonban már jelezte, hogy nem változtat a környezetvédelmi adót érintő politikáján. 

Francois de Rugy környezetvédelmi miniszter a Le Parisien című napilapban megjelent interjúban elutasította azt a feltételezést, hogy az államfő, akinek a tetszési mutatója a 25 százalékos mélypontra süllyedt, elveszítette volna az irányítást. Szerinte inkább a türelmetlenség vált láthatóvá,  mint fogalmazott: az ország lakossága olyan eredményeket vár el, amelyeket 18 hónap (kormányzás) után nehéz kielégíteni. Hozzátette, biztos benne, hogy a válaszokat nem a nehézségek előtti kapitulálással fogják megtalálni.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre