Az Európai Unió megsimogatta a saját buksiját

Az Európai Számvevőszék mai jelentésében írta meg, hogy mennyire jól teljesített a Törökországban tartózkodó menekülteket segítő uniós alap ez idáig. Pedig nehéz dolguk van

Törökország az elmúlt években több millió migránst tartóztatott fel saját határain belül és ad számukra megélhetést, biztonságot. Az Európai Unió pedig ebben a munkájában igyekszik segíteni Ankarának, hogy ez így is maradjon. Hiszen, ha Törökország kinyitná a kapuit Európa, a Balkán felé, akkor jó eséllyel a 2015 nyári, röszkei események tucatjai ismétlődhetnének meg.

Az EU ezekben a török táborokban segédkezik pénzzel, eszközökkel és humanitárius kezdeményezésekkel, amelyek segítik a menekültek alapvető szükségleteinek kielégítését. Bár tehetnék ezt egy kicsit olcsóbban is, jegyezte meg az Európai Számvevőszék.

A jelentés apropóját az erre a célra megállapított 6 milliárd eurós költségvetés félideje jelentette. Megállapították, hogy az első 3 milliárd euró elköltése kapcsán elért eredmények hasznosnak bizonyultak. Valamennyi támogatott kezdeményezés elérte a célját és segítette a menekültek helyzetét.

Ez annyit jelent, hogy az EU továbbra is támogatja Törökországot, hogy az Afrikából és Közel-Keletről érkező migránsok ne Európában telepedjenek le.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre