Kárpátalja napirenden. Ülésezik a Magyar Állandó Értekezlet

A Magyar Állandó Értekezlet a legfontosabb összmagyar értekezlet, amelyen "az egész világ magyarsága" jelen van, amin részt vesznek az ellenzéki pártok is. Évente egyszer alkalom nyílik áttekinteni minden nemzetrész aktuális problémáit, és az elért nemzetpolitikai eredményeket - számolt be erről Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes az Echo TV reggeli műsorában.

Az identitásmegőrzésére fordított forrásokat megtízszerezték

Semjén Zsolt szerint erre nagy szüksége van a magyar nemzetnek, hiszen majdnem minden harmadik magyar gyermek ma is az országhatárokon kívül születik. Épp ezért, kiemelte az óvodafejlesztési program fontosságát:

 „ha egy gyermeket magyar óvodába íratnak, akkor könnyebben megmarad a magyar iskolarendszeren belül.”

Míg a magyar kormány mindent megtesz, hogy Magyarországon demográfia fordulat következzen be, addig jóval kevesebb szó esik a külhoni magyarokról. Pedig a szórványban visszafordíthatatlanok a folyamatok. Ezeréves magyar falvak, ha elnéptelenednek, a magyar népesség elköltözik, asszimilálódik, akkor már nem lehet mit tenni – a legjobb szándék ellenére sem. Különösen, akkor, ha mindehhez a többségi társadalmak erőszak hullámai is társulnak. Ezt látjuk most Kárpátalján.

„Az ott élők most a magyarság leginkább veszélyeztetett csoportja.”

Semjén Zsolt kiemelte, hogy az állampolgárság és a szavazati jog szintén rendkívül fontos az identitás megőrzésében, erősítésében, jelenleg mintegy egymillió-ötvenezer az új állampolgárok száma. Szerinte nem szabad szégyenlősnek lenni. Nem mindegy, hogy van-e magyar képviselet az adott utódállam országgyűlésében, illetve egy-egy településen van-e magyar polgármester, önkormányzati képviselő. Ezért a törvényes kereteken belül a magyar államnak támogatnia kell a határon túli magyar szervezeteket és pártokat.

Az utóbbi évek magyar innovációjaként jellemezte az elindított gazdaságfejlesztési programokat. Úgy fogalmazott: soha nem látott fejlesztések valósulnak meg a külhoni magyar területeken, ezekkel mindenki – a külhoni magyarság, a többségi nemzet és Magyarország is – csak nyer. Ahhoz, hogy a szülőföldjén megmaradjon a magyarság, az is szükséges, hogy “meg tudjon élni.”    

(MTI)