Novák Katalin: 20 éve nem volt ilyen magas a gyerekvállalási kedv

Mint ismert, a kormány mindent megtesz Magyarország demográfiai krízisének megállítása érdekében. Az elmúlt években bár jelentős javulást értek el e téren, de a hőn áhított 2,1-es születési ráta még mindig nagyon távolinak tűnik.

A nemzeti konzultáció, ezért további családpolitikai intézkedések megerősítését szolgálja majd – mondta el Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden az M1 hírfolyamában.

A kormánynak további tervei vannak a családtámogatási rendszer bővítésére, a nemzeti konzultáción pedig szeretne visszajelzést és megerősítést kapni, hogy jó irányba haladunk ezzel – mondta el az államtitkár. Hozzátette, hogy 2010 előtt nem érte el az ezermilliárd forintot a családtámogatásra fordított összeg, mostanra ez már a duplája. Ráadásul már az eredmények is látszanak:

20 éve nem volt ilyen magas a gyerekvállalási kedv, és másfélszeresére nőtt a házasságkötések száma.

A mostani konzultáció során arra az alapvető sorskérdésre várják majd a választ, hogy az Európát érintő népesedési válság és migrációs nyomás fényében Magyarország külső vagy inkább a belső erőforrásaira támaszkodjon-e. Ezzel kapcsolatban továbbá a főállású anyaság intézményéről, az otthonápolásról, a fiatalok életkezdési támogatásáról és a gyerekek védelméről kérik ki az emberek véleményét – részletezte Novák Katalin.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre