Kilépnek a britek és máris létrejön az Európai hadsereg?

Már az Európai Unió születésekor felmerült, hogy létre kéne hozni egy közös hadsereget, azonban főként az Egyesült Királyság tiltakozása miatt ez máig nem történt meg. London az USA-ban, vagyis a NATO-ban látta Európa védelmének kulcsát, így meggyőződésesen ellenezte az önálló hadsereget.

Jövő tavasszal azonban a britek már nem lesznek uniós tagok, így megnyílik az út az Európai hadsereg létrehozására. Ráadásul nem kisebb ember javasolta a napokban a hadsereget, mint  Emmanuel Macron francia elnök. A Europe 1 francia rádióadónak adott nyilatkozatában ecsetelte tegnap, hogy egy „valódi európai hadsereg” nélkül nem lehet megvédeni az európaiakat, akik szerinte nem hagyatkozhatnak kizárólag az Egyesült Államokra.

Macron érvelését arra alapozta, hogy Európa határán tekintélyelvű hatalmak emelkednek fel, és fegyverkeznek. Ezért az EU-nak képesnek kell lennie megvédeni magát, legyen szó Kínáról, Oroszországról, vagy akár az Egyesült Államokról. Érveléséből csak egy valami hiányzott: a britek.

Az Európai Unió 28 tagállama közül kimagaslóan a britek rendelkeznek a legnagyobb haderővel. Ezután a franciák következnek, ők azonban nem tudják majd a brit haderő kiesését pótolni, arra csak a németek lennének képesek. Ezt a szcenáriót pedig ecsetelni sem kell. Párizstól Varsóig sokakban rossz emléket idézne, ha az Európai hadsereget főként német katonák uralnák…

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre