Seben Glória: alkoholmentes örömöket kell felfedezni!

A segítő hivatásokban dolgozók szintén ki vannak téve veszélyeknek, többek között a kiégés számukra is problémát jelenthet. Nem mindegy, miben keresünk felüdülést, lazulást.

A magyar népesség körülbelül tíz százaléka alkoholfüggő és még ennél is többeknél áll fenn valamilyen probléma az ivásuk körül – figyelmeztet a Kötőszón megjelent írásában Seben Glória. A száraz november kezdeményezés apropóján írt cikkben a szerző rámutat a “tukmálás” problémájára is, felhívva a figyelmet a közösség felelősségére; baj, ha a szociális közeg bátorítja az ivást, illetve nem fogadja el a nem ivást.

Seben saját tapasztalataira alapozva ír arról, a száraz november arra sarkall, hogy jobban felfedezzük életünkben azokat az örömforrásokat, amelyek “az alkoholtól függetlenül is működnek”. Az önként vállalt egy hónapos böjt önvizsgálatra hív. “Be kellene vallanom magamnak, hogy sokszor idő- és energiatakarékosságból iszom, mert ez biztosítja a leggyorsabb ellazulást? Hogyan hatnak rám a családi, baráti és kulturális minták? Hogyan reagálok mások ivására? Hányszor jut eszembe, hogy most szívesen innék egyet? Hogyan tűröm a napi stresszt, és hogyan teszem tartalmassá az ünneplést alkohol nélkül?” – sorakoztatja a kérdéseket a cikk.

Lelkészként jelzi, hogy a segítő szakmák művelői is ki vannak téve mentális veszélyeknek, abban az esetben is, ha spirituális szempontból aktív életet élnek, példának pedig a kiégést hozza fel. Számos olyan veszély leselkedik lelkipásztorokra is, amit kezelniük szükséges, így a böjtölés, lemondás nekik is támaszt nyújthat arra, hogy fontos kérdéseket tisztázzanak magukban.

A teljes írás itt olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre