KDNP: Teljes mellszélességgel kiállunk a családok mellett

Gaál Bence, a KDNP kommunikációs igazgatója „Kereszténydemokrata szempontok a nemzeti konzultáció kapcsán” címmel tartott sajtótájékoztatót. A KDNP-s politikus kiemelte: a párt a konzultáció módját és témáját egyaránt támogatja. A tájékoztatót követő kérdések során a szabad vasárnap kezdeményezés jelenlegi helyzete is felmerült.

Az eseményen Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője is jelen volt, a megjelenteket először ő köszöntötte. Harrach kiemelte: a nemzeti konzultáció azért fontos számukra, mert valóban a nép véleményét tükrözik majd a beérkező kérdőívek.

Erősíteni kel a családi adókedvezmény védelmét

Gaál Bence elmondta: a hét során a kormányzat meghirdette a VIII. Nemzeti Konzultációt. Hangsúlyozta: teljes mértékig egyetértenek a felmérés műfajával, fontosabb kormányzati intézkedéseket megelőzően meg kell ismerni az emberek véleményét, e tudással felvértezve jobban működik a kormányzati munkavégzés is.
Emellett a konzultáció témája mellett való kiállás is egyértelmű a pártban, teljes mellszélességgel kiállnak a családpolitika megerősítése mellett, a párt számos szakpolitikusa aktív munkát végez e téren.
A párt álláspontja szerint a migráció erősítése nem oldhatja meg sem Magyarország, sem Európa problémáit, a népesség fogyását kizárólag a családok erősítésével lehet visszafordítani.
A nemzeti konzultáció kérdőíveiben szereplő 10 kérdés olyan szempontokat vet fel, amelyeknél a beérkező válaszok nagymértékben segíthetik a kormány munkáját. Nagyon fontos, hogy minél többen kitöltsék a kérdőívet, mindennek propagálásában számítanak a sajtó segítségére is.
Gaál Bence a konzultáció tíz kérdése közül kiemelte a családi adókedvezmény védelmére irányuló kérdést, mint a családpolitika egyik legfontosabb stratégiai pontját. Ennek kialakítása 2011 óta folyik, a KDNP véleménye szerint ez egy sikeres konstrukció, amelyet a jövőben is erősíteni kell. Véleménye szerint családi adókedvezmény-program továbbfejlesztéséhez is segítségül szolgálhat a most zajló konzultáció.

Álhíreket terjesztett az Index

A sajtótájékoztatón az N1TV jelenlévő munkatársa a szabad vasárnap kezdeményezés, más néven vasárnapi boltzár jelenlegi helyzetére vonatkozóan is kérdést intézett, megfogalmazása szerint olyan híresztelések terjedtek el az Index hírportál révén, amely szerint a KDNP ismét be akarja vezetni a vasárnapi boltzárat. A kérdésre Harrach Péter reagált, válaszában utalva arra, hogy az Index híresztelése hamis: se a KDNP-nek, se a kormányzatnak nincs jelenleg erre irányuló törekvése.

A kormányzás demokratikus jellegét erősítik

Munkatársunk Gaál Bencét arról kérdezte, hogy van-e valamilyen elvárás, előzetes számítás annak kapcsán, hogy hányan fogják kitölteni a konzultációt? Kérdésünkre a kommunikációs igazgató úgy fogalmazott: egyelőre még nem bocsátkoztak ilyen irányú számításokba. Az a fontos, hogy minél több emberhez eljusson, hogy miért fontos kitölteni a kérdőíveket és minél többen megtegyék ezt, hiszen ez is erősíti a kormányzás demokratikus jellegét.
Harrach Péter a tájékoztató végén felszólalva még elmondta: A Szabad Vasárnap ötlete valóban egy szép gondolat, amelynek az egyszerű emberekkel való szolidaritás volt az alapja. A napokban egy szakszervezet élesztette újjá a javaslatot, de a mögé jelenleg sem a KDNP, sem a kormányzat nem szándékozik beállni jelen pillanatban.
Harrach kiemelte továbbá, hogy a jelenlegi, szétesőben lévő politikai ellenzéknek napjainkban nincs felelős mondanivalója, az ebből eredő frusztrációt a hangerővel megemelésével, alpári stílusban próbálják meg ellensúlyozni. Ez árt a magyar parlament tekintélyének és a közéletnek egyaránt, ezért megkérte az ellenzéket, hogy rendezzék soraikat és ezáltal tegyék kulturáltabbá a magyar közéletet.

A kérdőíveket december 21-ig lehet majd kitölteni és visszaküldeni, az alábbi tíz kérdésre kell majd válaszolni:
„Egyetért-e Ön azzal, hogy a népességfogyást nem bevándorlással, hanem a családok erőteljesebb támogatásával kell orvosolni?”
„Egyetért-e Ön azzal, hogy az új családtámogatási programokat a továbbiakban is munkavégzéshez kell kötni?”
„Egyetért-e Ön azzal, hogy a fiatal házaspároknak támogatást kell adni az önálló életkezdéshez?”
„Egyetért-e Ön azzal, hogy több gyermek vállalása esetén több támogatást kell adni?” „Egyetért-e Ön azzal, hogy a legalább három gyermeket vállaló édesanyáknak kiemelt támogatást kell adni?”
„Támogatja-e Ön azt, hogy az állam ismerje el a valódi főállású anyaság intézményét?”
„Egyetért-e Ön azzal, hogy a kormány támogassa a gyermeküket nevelő nők munkavállalását?”
„Egyetért-e Ön azzal, hogy a beteg gyermeküket otthon ápoló családtagok nagyobb támogatást kapjanak?”
„Egyetért-e Ön azzal, hogy gyermekeink szellemi, lelki és fizikai fejlődése olyan érték, amelyet a magyar államnak is védenie kell?”
„Egyetért-e Ön azzal az alapelvvel, miszerint a gyermeknek joga van anyához és apához?”
„Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyermeket nevelő családoknak járó költségvetési támogatások kétharmados védelmet kapjanak?”

Iratkozzon fel hírlevelünkre