Horváth Gábor: a temető tele van büszke alkoholistákkal

A mindennapi ivás mindenképpen veszélyforrás, ugyanakkor az alkoholfogyasztás általában csak egyik tünete a valódi problémáknak – nyilatkozta a Pesti Srácoknak adott interjújában Horváth Gábor. A szakember szerint a függőségben kerülők általában későn kérnek segítséget.

A mindennapi ivás akkor is veszélyforrásnak tekinthető, ha valaki mértékkel teszi – nyilatkozta a Pesti Srácoknak Horváth Gábor addiktológiai szakember. A Reménység Rehabilitációs Ház szakmai vezetője felhívta a figyelmet, hogy az eltérő biológiai felépítés miatt a nők veszélyeztetettebbek, mivel a szervezetükben fele annyi mennyiség, harmadannyi idő alatt, ugyanazt a függőséget tudja kialakítani, mint a férfiaknál. Rámutatott arra is: számos társadalmi csoport veszélyeztetett, ez alól pedig nem jelentenek kivételt a multinacionális cégek felső- és középvezetői sem. Az interjúban említette továbbá azokat, akik gyermekkori, családi problémákat éltek át (például elhanyagolást, verbális-, fizikális-, vagy szexuális erőszakot), illetve a fizikai munkát végzőket is. A szakember kifejtette: a nyugdíjba vonulás időszaka is veszélyes, a változásokat sokan alkohollal próbálják „kezelni”.

Horváth Gábor tapasztalataira támaszkodva arról is beszélt, a függőségbe került emberek általában csak akkor kérnek segítséget, amikor úgy érzik, elfogytak az eszközeik és okoz annyi fájdalmat a függőségük, hogy segítséget kérjenek, ez az életállapot azonban mindenkinél más ponton érkezik el. Hozzátette: „józanodó alkoholisták szokták mondani, hogy a temető tele van büszke alkoholistákkal, akik nem kértek segítséget”. 

Kitért arra is: „megfigyelhető, hogy minél több diplomája, végzettsége, presztízse van valakinek, annál nehezebben kér segítséget, hiszen sokáig tarja magát bennük az >>én vagyok valaki, mert magas szintű dolgokat értem el a társadalomban<<. Pedig itt nem is ez a kérdés. A hasonló hozzáállású, jórészt értelmiségi alkoholbetegnek néha nehezebb is segíteni, mert nehezen fogadja el, hogy az élete egy területén, az alkohollal és az érzelmi zavaraival szemben tehetetlen.”

Az addiktológiai konzultáns hangsúlyozta: nem maga a probléma, jóllehet az is problémává válik, ha kialakul a függőség. 

A teljes beszélgetés ide kattintva olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre