Pápai üzenet a Migráció VIII. Társadalmi világfórumára

November 2-4. között Mexikóváros ad otthont a nemzetközi találkozónak, amelynek témája: „Elvándorolni, ellenállni, építeni és átalakítani”.  Hét témát vitatnak meg: emberi jogok, határok, politikai védelem, kapitalizmus, gender, klímaváltozás és nemzetek közötti mozgások. Ferenc pápa üzenetet küldött a konferenciára – írja a Vatikáni Rádió.

El kell utasítani minden igazságtalanságot

Ahhoz, hogy radikális változást érjünk el a társadalmainkban el kell utasítani minden igazságtalanságot, amelyet ma igazolni akarnak a leselejtezés kultúrájában, amely a mai világ globális méretű betegsége – ez a pápai üzenet lényege. A nemzetközi közösség a konzultáció és a tárgyalás két folyamatának a kidolgozásán munkálkodik, amelynek célja két világegyezmény elfogadása: az egyik a biztonságos, rendezett és szabályos migrációt érinti, a másik a menekültekre vonatkozik.

Átlátható és őszinte párbeszéd az érintetteket is bevonva

A migránsokkal és menekültekkel foglalkozó vatikáni dikasztérium kidolgozott egy 20 pontból álló akciótervet, ami négy ige köré fonódik: befogadni, védelmezni, előmozdítani és integrálni. A migrációról szóló globális egyezmények ajánlásainak és javaslatainak gyakorlatba ültetéséhez alapvetően fontos, hogy minden érintett szereplőt bevonjanak a folyamatba – fogalmaz üzenetében Ferenc pápa.

Üzenete végén Ferenc pápa arra ösztönzi a civil szervezeteket és a népi mozgalmakat, hogy széles körben terjesszék a globális egyezmények pontjait, amelyek a migránsok és menekültek átfogó emberi előmozdítását célozzák

A fórumról itt olvashatnak bővebben.

Forrás: Vatikáni Rádió

Kép: Matt Cardy/Getty Images

Iratkozzon fel hírlevelünkre