A szülőknek és a tanároknak is segít a Digitális Immunerősítő Program

Egész életünket végig kísérik szüleink intő szavai arról, hogy ne álljunk szóba idegenekkel, és ne üljünk be idegenek autójába. A gyermekkorunkban talán elég is volt az, hogy szüleink saját biztonságunk érdekében felhívták ezekre a figyelmünket. A világ azóta megváltozott, és az internet térhódításával új kihívások jelentek meg. Ha felelősségteljesen neveljük gyermekünket, meg kell ismernünk a digitális tér sajátosságait, amiben kézzel fogható segítséget nyújt a Digitális Immunerősítő Program. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Új Nemzedék Központ széleskörű stratégiai összefogást, több éven át tartó edukatív programot hirdetett a fiatalok digitális védelme érdekében. A program célja, hogy a fiatalok tudatosabbak legyenek és el tudják kerülni az ellenük irányuló kibertámadásokat, mindemellett segítséget nyújtson tanáraik és szüleik számára is az online térben való eligazodáshoz.
Az Új Nemzedék Központ Digitális Immunerősítő Programja egy kampányvideóban szemlélteti, hogy milyen kihívásokkal kell az X, Y és Z generációs fiataloknak megbirkózniuk az internet világában.

Kutatások bizonyítják, hogy a fiatalok azok, akik a legjobban sebezhetők az online térben, hiszen nem ismerik önvédelmi lehetőségeiket és nem teszik meg azokat a biztonsági lépéseket – vagy nem ismerik azokat –, amelyekkel védettebbé válhatnának. Erre kínál megoldást az októberben bemutatott Digitális Immunerősítő Csomag, amelyen a közel 100 szakértőből álló Digitális Immunerősítő Kerekasztal egy éven keresztül dolgozott. Ezen felül hamarosan megalakul a gamer területtel foglalkozó munkacsoport is, amelynek célja a gamer játékosok védelme, illetve számukra gyakorlati tanácsok eljuttatása.

A 116 javaslatból álló Digitális Immunerősítő Csomag digitális védelmet ún. „digitális bukósisakot” ad a fiatalok számára a kiberbűnözők támadásai, az adatlopások és internetes csalások ellen, erősítve ezzel digitális immunrendszerüket, azaz védekező képességüket. Mindemellett kiváló lehetőséget teremt arra is, hogy a szülők és a tanárok felkészüljenek, ha a gyermekeik vagy diákjaik kérdéseket tesznek fel vagy segítséget kérnek a témában. A program honlapján, a http://www.mydip.xyz/ oldalon mind a 116 javaslat megtalálható.
2018 őszén az Új Nemzedék Központ Digitális Immunerősítő Programja és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács egy megdöbbentő adatkísérlettel mutatta be, hogy milyen könnyen adjuk át a kontrollt saját adataink felett. Ennek tanulsága, hogy 100 emberből 87 minden kérdés nélkül megadja személyes adatait, ha egy kellően kecsegtető nyereményjátékról van szó. A kísérletből film is készült, amelyből kiderült: nem csak személyes adatokat, de valódi e-mail fiók jelszavakat is megadtak az ál játékban résztvevők, akiknek amerikai álomút megnyerését ajánlották fel cserébe.

A Digitális Immunerősítő Program a videó bemutatója után egy iskolai roadshow-sorozatra készül, ahol különböző előadásokkal és interaktív játékok segítségével egy egésznapos foglalkozás alkalmával hívják fel a figyelmet a digitális kihívásokra. A sorozat szülőknek, tanároknak és a gyermekeknek egyaránt szól. Mindezen felül, még ebben az évben el fog készülni egy kifejezetten tanároknak szóló kézikönyv, kiegészülve egy tanóra vázlattal és prezentációval. Ennek eredményeképpen a pedagógusok egy komplex egészórás anyagot kapnak, amely minden bizonnyal nagy segítség lesz számukra.
A digitalizáció korában nemcsak annak előnyeivel kell foglalkoznunk, hanem biztonságunk érdekében elkerülhetetlen, hogy az internet árnyoldalaival is szembe nézzünk. De a jó hír az, hogy nem vagyunk egyedül a küzdelemben, van segítség és megoldás: az Új Nemzedék Központ Digitális Immunerősítő Programja a mindennapokban is könnyen alkalmazható segítséget nyújt.

Fecske Gábor