Karácsony Jézuska nélkül

A muzulmán kisebbségre való tekintettel sorra átnevezik a karácsonyi vásárokat. A helyiek fellázadnak, mert úgy érzik, hogy támadás érte a kulturális gyökereiket. A svédeknél a karácsony mellett már a húsvét is áldozatul esik a tolerancia oltárán. De vajon mennyire ragaszkodunk kiemelt ünnepeink eredeti üzenetéhez?

Szerintem sokunknál kiverné a biztosítékot, ha karácsony ünnepén boldog “téli ünnepet” kívánnánk egymásnak. Ha eltűnnének a tereinken felállított betlehemi jászlaink. És akkor is, ha nem kérdezhetnénk meg a gyerekeinktől, hogy vajon neked mit hozott a Jézuska?

Az origo.hu arról számolt be, hogy sorozatban egy újabb nyugat-európai nagyváros kereszteli, vagy toleránsabban szólva, “nevezi át” karácsonyiról téli vásárra az adventi forgatagot. A helyiek ezt értékvesztésként élik meg. Brugge karácsonyi vásárai több évszázados múlttal rendelkeznek, a kultúránk részét képezik függetlenül attól, hogy valaki vallásosnak tartja-e magát, vagy nem – fogalmazott Pol Van Den Driessche, az Új Flamand Szövetség politikusa.

A több évszázados hagyományt a muszlim vallásúakra tekintettel rúgta fel a neoliberális határozat. A vásár szervezői a névváltoztatás okaként azt hangsúlyozták, hogy az eredeti elnevezés nem befogadó.

Emlékszem, hogy édesanyám Szent Miklós püspök ünnepén erőteljesen szólt rám és a testvéreimre, hogy ne énekeljük azt, hogy “jöjj el hozzánk várunk rád, kedves, öreg Télapó”, hanem

Télapó helyett “Mikulást” kellett behelyettesítenünk.

De a karácsonyi “Kis karácsony, nagy karácsony” dalocska is már-már indexre került az otthoni cenzúra alatt, hiába verte belénk ezeket a rendszerhez hű óvónő. 

Egyszóval láttunk már olyat, hogy valakiknek a hitünk és az identitásunk finoman szólva is zavaró lett.

De vajon megvan-e bennünk az a karakteres kiállás, hogy ne lúgozzuk ki a karácsonyból a kis Jézuskát? Lehet, hogy van mit védenünk a muszlim jelenlét nélkül is?

(forrás: origo.hu)

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre