Izrael-barát keresztény vezetők látogattak el Szaúd-Arábiába

Az Amerikai Evangélikus Egyház vezetői történelmi látogatást tettek Szaúd-Arábiában. Az arab monarchiába először látogató Izrael-barát amerikai keresztény vezetők célja, hogy elősegítsék a vallások közötti párbeszédet.

 

Az Egyesült Államokból érkező delegációt Mohamed bin Salman szaúdi trónörökös fogadta. A látogatás célja, hogy kapcsolatokat építsenek a közösségek között, és elősegítsék az vallások közti toleranciát. Az amerikai evangélikus delegációt több Izrael-párti politikus is elkísérte, köztük Joel Rosenberg kommunikációs szakértő, és Michele Bachmann, az amerikai kongresszus volt tagja.

Az amerikai evangélikus delegáció tagjai közleményükben kifejtették, hogy

a szaúdi trónörökös fogadtatása pozitív volt, és történelmi jelentőségűnek nevezte az evangélikus keresztények látogatását. A megbeszélés több mint két óráig tartott és sok témában eredményes volt.

Az amerikai evangélikusok később találkoztak még Adel Al-Jubeir külügyminiszterrel, Khaled bin Salmannal, a szaúdi király második fiával, a trónörökös öccsével és egyben Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetével, illetve Mohamed Al-Issával a Muzulmán Világ Liga vezetőjével.

Az Egyesült Államokban hatvanmillióan tartoznak az evangélikus egyházhoz. Washington és Rijád között az elmúlt hetekben feszült kapcsolat alakult ki, miután a szaúdi vezetés megölette az arab monarchia ankarai konzulátusán házassági ügyét intézni akaró és migrációban élő Jamal Khashodzsi ellenzéki újságírót.

Az szaúdi királyságba látogató nem muszlim vallási vezetők szokatlanul időzítették a kapcsolatfelvételt, mivel Rijádra erős diplomáciai nyomás nehezedik az újságíró ügye miatt. Az is érdekes, hogy Szaúd-Arábia hivatalosan nem ismeri el Izrael állam létezését, mégis olyan keresztény vezetőket fogadott, mint például Mike Evanst, az Imádság Csapata Jeruzsálemben vezetőjét, akik a honlapjukon amerikai cionista-keresztény szervezetként definiálják magukat.

S4C.news – Kassab Adonis

Forrás és kép : Linga.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre