Marad a Fidesz

Nincs napirenden a Fidesz kizárása az Európai Néppártból (EPP) - jelentette ki Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője.

“A Fidesz kizárását az EPP-ből egyetlen tagpárt sem követeli. Ez a kérdés nem időszerű”

Manfred Weber ezt a közszolgálati Cseh Rádióban jelentette ki egy interjúban. Ugyanakkor beszélt arról is, hogy a Néppártban nincs tere az alapjogok megkérdőjelezésének, ezért támogatta az Európai Parlament javaslatát a jogállamisági eljárás megindítására Magyarország ellen. Szerinte azonban Orbán Viktornak, mint a pártcsalád tagjának tiszteletben kell tartania az alapjogokat és az alapelveket és ebben készek nyomást is gyakorolni. Az Európai Unión belüli nézetkülönbségek megoldására pedig a párbeszéd a legjobb eszköz.

A német politikus kitért arra is, hogy nem panaszkodni kell egymásra, hanem közösen leülni egy asztalhoz és beszélgetni, a problémák ugyanis csak így oldhatók meg. Ezzel a véleményével is elutasítva Európa megosztását és a kétsebességű EU gondolatát. Felvetette az is, hogy az EU-nak jobban oda kellene figyelnie Közép-Európára is.

A migrációval kapcsolatban Manfred Weber azt mondta, hogy sürgős döntésre van szükség, mivel annak hiánya a kontinens szélsőségeseit erősíti meg. Ezzel a kijelentésével arra utalt, hogy Andrej Babis, Angela Merkel és Orbán Viktor kormányfőknek meg kellene egyeznie azon témák legalább 80 százalékában, amelyek az asztalon hevernek. A frakcióvezető bízik abban, hogy a megoldást a jelenlegi osztrák EU-elnökség befejezéséig sikerülhet megtalálni.

A jövő évi EP választásokkal kapcsolatban jó lehetőségnek tartja, hogy lehetőség nyílik újra megvitatni Európa működésének alapelveit.

Fontosnak tartja ugyanakkor, hogy készen állunk-e a partnerségre, a párbeszédre és a kompromisszumok megkötésére. Aki azt mondja, kész ebben részt venni, azt üdvözöljük. Aki azonban csak azt mondogatja, hogy Olaszország elsősorban, Franciaország vagy Ausztria elsősorban, és ha csak az egoizmust fogja erőltetni, az az Európai Unióban nem fogadható el.

Korábban már mi is írtunk arról, hogy a Néppártban ketten pályáznak a csúcsjelölti pozícióra, Alexander Stubb és Manfred Weber, és miután jelenleg ez a pártcsalád a legnagyobb az Európai Parlamentben, nekik van esélyük arra, hogy a választások után valamelyikük az Európai Bizottság elnöke legyen. Az EPP végső csúcsjelöltjének személyéről a pártcsalád kongresszusán, csütörtökön Helsinkiben döntenek.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre