Jövőre is népszerű lesz az Erzsébet-utalvány

Várhatóan az Erzsébet-utalvány, valamint a lakáscélú és utazási támogatások lesznek a SZÉP-kártya mellett jövőre is a leggyakrabban választott cafeteria juttatások. A BDO Magyarország közleménye szerint így a legnépszerűbb cafeteria elemek jövőre is elérhetők maradhatnak. Nem változik az óvodai-bölcsődei költségeket finanszírozó támogatás adómentessége, sőt, további könnyítés 2019-re, hogy nemcsak a munkáltató, hanem a munkavállaló nevére szóló számla alapján is összeghatár nélkül kifizetheti a munkáltató a felmerülő költségeket.

A hazai vállalatok többsége még kivár, mielőtt kialakítaná végleges jövő évi cafeteria rendszerét. Az előzetes tervekből az szűrhető le, hogy a cégek túlnyomó többsége a munkaerőért folytatott jelenlegi versenyben nem kívánja megszüntetni az eddig kínált cafeteria elemeket, sőt, többségük keresi annak a lehetőségét, hogy a juttatások nettó értékét is sikerüljön megtartaniuk 2019-re. 

A BDO szolgáltatását igénybe vevő vállalatok ezer dolgozójának mintája alapján készített elemzés szerint idén a cafeteria juttatások értékének 38 százalékát a SZÉP-kártya valamelyik alszámlája, 20 százalékát a pénzkifizetés, 9-9 százalékát az Erzsébet-utalvány, illetve a lakáscélú támogatás tette ki. Ezt követte az önkéntes nyugdíjpénztári (7 százalék) illetve az egészségpénztári (6 százalék) díjfizetés, az összes többi elem a juttatások 11 százalékán osztozott.

Makár Andrea, a BDO Magyarország vezető cafeteria tanácsadója úgy nyilatkozott, jövőre a SZÉP-kártyához kapcsolódó juttatások értékbeli aránya biztosan tovább nő, ugyanakkor mértéke az összes kifizetés 50 százaléka alatt marad. A jövő évi tervezett adóváltozások alapján ugyanis 2019-ben szinte kizárólag a SZÉP-kártya adható majd kedvező adózás mellett. 

Mivel az alacsonyabb keresetű munkavállalók az üdülési juttatással szemben a hétköznapi kiadásokat támogató, azonnal elkölthető elemeket preferálják, így annak ellenére, hogy 41-ről 82 százalékra nőnek a közterhei az Erzsébet-utalvány továbbra is népszerű cafeteria juttatás maradhat. A tanácsadó szerint a készpénzfizetés sok helyen változatlanul különálló juttatás  lehet, a  lakhatási és utazási juttatások mértéke sem lesz elhanyagolható.     

Idén a teljes cafeteria juttatásoknak mindössze néhány százalékát fordították kockázati biztosításokra (ebbe a körbe az élet-, baleset-, és egészségbiztosítások tartoznak). A jövő évben átmenetileg fel is értékelődhet ezeknek e biztosításoknak a súlya a cafeteria juttatások körében, ugyanis a még 2018-ban megkötött szerződések alapján történő díjfizetések a minimálbér 30 százalékáig  jövőre is adómentesek maradhatnak – közölte a BDO.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!