A vidéki két-, háromgyerekes családok járnak a legjobban

Az ingatlanforgalmazók egyetértenek abban, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bővítése leginkább a vidéken élő két- és háromgyerekes családoknak kedvez – derül ki az MTI rövid felméréséből.

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője úgy látja, a háromgyerekes családok a csok segítségével a vidéki városokban már akár önerő nélkül is vásárolhatnak egy 50-70 négyzetméteres lakást. Ugyanis, ha a rendelkezésre álló korábbi 10 millió forintról, 15 millióra emelt kedvezményes kamattámogatású kölcsönt kiegészítik a vissza nem térítendő 10 millió forinttal, a csok-ból akár a teljes vételárat fedezhetik. A változás a kétgyerekes családok ingatlanvásárlási lehetőségeit is bővíti, hiszen esetükben a vissza nem térítendő támogatás mértéke 2,6 millió forint, amelyet 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású hitellel egészíthetnek ki – tette hozzá.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint várhatóan a legalább két gyermeket tervező családokat érintik kedvezően a változások. Úgy véli, a csok bővítése elsősorban a vidéki nagyvárosokban élő családoknak jelent nagyobb segítséget, mert ott olcsóbbak az új lakások, mint Budapesten. A kedvezményes hitelösszeg kiterjesztését az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családoknak is kiemelten kedvezőnek tartják, mert közülük eddig sokan nem rendelkeztek elegendő jövedelemmel ahhoz, hogy piaci kamatok mellett lakáshitelhez jussanak.

A Duna House (DH) úgy nyilatkozott, a csok bővítése jótékony hatással lehet az újlakáspiacra és bővítheti azoknak a családoknak a körét, akik a kedvezményt igénybe tudják venni. Álláspontjuk szerint a hosszabb távon a kamatkörnyezet változásainak ellenálló államilag támogatott hitelkonstrukciók kiszámítható környezetet biztosítanak a lakásvásárlók számára.
Adataik szerint a csok-támogatást Budapesten a lakáshitelt felvevőknek csupán 12 százaléka vette igénybe, míg ez az arány Kelet- és Nyugat-Magyarországon meghaladta a 20 százalékot, és várhatóan a kamattámogatott hitel bővítésének lehetőségével ez az arány nőni fog. Megjegyezték, a csok átalakítása nem helyettesíti az államilag támogatott lakástakarékpénztári konstrukció megszűnését, így további állami ösztönzők bevezetése jótékonyan hatna a lakáspiac keresleti oldalára.

Vincze Krisztián, a GDN Ingatlanhálózat Hitelközpontjának vezetője  is úgy véli, a jutányos hitelkonstrukció valószínűleg még több családot ösztönöz majd arra, hogy ingatlant vásároljanak, illetve építkezzenek. A szervezet számításai szerint a 10 millió forintos kedvezményes hitel választásával a kétgyermekes családok éves szinten 120 ezer forintot, a 15 millió forintos kedvezményes hitellel a háromgyermekes családok pedig évente mintegy 60 ezer forintot takaríthatnak meg a piaci konstrukciókhoz képest.

Balla Ákos, a Balla Ingatlan ügyvezetője úgy gondolja, a csok módosítása nagyobb mértékben kedvez a kétgyermekes családoknak, mint a három gyermeket nevelőknek, mert előbbiek harmadik gyermek vállalása nélkül igényelhetik a 10 millió forintos támogatott hitelt. Megjegyezte: habár a csok átalakítása kedvező feltételeket biztosít, de továbbra is a hitelfelvételben nyújt segítséget, a banki hitelnek pedig előfeltétele, hogy legyen egy biztos önerő.

Gulyás Gergely október 25-én jelentette be, hogy a kormány döntése alapján bővítik a családi otthonteremtési kedvezményt, a kétgyermekes családokra is kiterjesztik a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt, a háromgyermekeseknél pedig összegét 15 millió forintra emelik.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre