Novák Katalin: Megérkeztek az otthonfelújítási támogatás első igénylései

A 2021. január 1-jén induló – legfeljebb 3 millió forintos – otthonfelújítási támogatásra, eddig mintegy harminc család nyújtotta be igényét - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Novák Katalin elmondta, hogy a támogatást a saját háztartásukban legalább egy gyermeket nevelő szülők kaphatják meg. Felhívta a figyelmet arra a tényre is, hogy az otthonfelújítási támogatás a gyermeküket egyedül nevelő szülőknek, tehát az egyszülős családoknak is jár. A kormány azt szeretné, hogy Magyarországon mindenki saját tulajdonú otthonban élhessen, és a fiatalok minél jobb körülmények között alapíthassanak családot, vállalhassanak, nevelhessenek gyereket – hangsúlyozta a miniszter asszony.

Novák Katalin kijelentette, egy friss kutatás szerint Magyarországon tíz emberből kilenc nagyon fontosnak tartja, hogy saját tulajdonú otthona legyen. Egy másik felmérés eredményei pedig azt támasztják alá, hogy a megkérdezettek 64 százaléka tervezi otthona felújítását.

A miniszter ezekre utalva arra emlékeztetett, hogy a kormány az öt éve tartó otthonteremtési programmal az új otthonok megteremtését, míg a január 1-jével bevezetett felújítási kezdeményezéssel már a saját otthonok felújítását is támogatja.

Novák Katalin közölte, egy családot alapító pár ma már több tízmillió forint segítséget kaphat az otthonteremtéshez. A babaváró támogatással, a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) és az ehhez kapcsolódó 15 millió forintos kölcsönnel, akár 30 millió forint támogatást is kaphatnak a fiatalok a magyar államtól – mondta.

Kitért arra is, hogy a kormány tervei szerint 2022. január 1-jétől a 25 év alattiak szja-mentességet kaphatnak munkajövedelmük után, mely újabb támogatást jelent a fiataloknak. Jelezte azt is, hogy ehhez hasonló mentesség, Lengyelországban már jól működik.

Forrás: MTI

Kiemelt képünk forrása: MTI/Soós Lajos