Túl sok téves információ kering a koronavírusról

Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi, online sajtótájékoztatóján azt mondta: sokan nyugtalanságot keltenek a lakosság körében. Ez semmikor sem megengedhető, főképp nem pandémia idején – jelentette ki, hangsúlyozva: a járvány okozta terhek mellett erre semmi szükség. A tisztifőorvos kitért arra, hogy sok megtévesztő információ kering az interneten is. Ezért – különösen az idősektől – azt kéri, annak higgyenek, akitől megfelelő, hiteles információkat kapnak.

A járványügyi adatok azt jelzik: a második hullám továbbra is lefelé menő szakaszban van – mondta Müller Cecília. Hétfőn 573-mal emelkedett a fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma 109 841, kórházban 4445 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 309-en vannak lélegeztetőgépen. A gyógyultak száma a járvány kezdete óta 231 915. Elmondta: a Pfizer cég módosította a korábban megadott szállítási időt, így csak szerdán érkezik Magyarországra további 35 685 ember beoltására elegendő vakcina.

Hangsúlyozta azt is: bármelyik nemzeti hatóság vagy az Európai Gyógyszerügynökség csak akkor engedélyez egy vakcinát, ha arról bebizonyosodik, hogy hatásos és biztonságos. – Lényegesen nagyobb az egészségérték, amit az oltás beadásával el lehet érni, mint a be nem adás kockázata – közölte. A különböző oltóanyagok hatásmechanizmusáról szólva ismertette: a Magyarországon jelenleg rendelkezésre álló kétféle vakcina nukleinsav alapú. Ezek működési elve, hogy egy kicsi, hírvivő anyagot bejuttatnak az emberi szervezetbe, amely arra készteti a sejtet, hogy tüskefehérje szerű fehérjeanyagot termeljen, a szervezet pedig ez ellen ellenanyagot termel.

Vannak úgynevezett vektorvakcinák, ezek közé tartozik Astra Zeneca vakcinája – amelyet a közeljövőben valószínűleg az unióban is engedélyeznek – és az orosz Szputnyik V vakcina.

Ezek az oltóanyagok ártalmatlan vírust visznek a sejtbe, ahol megtermelődik a vírusra jellemző antigén, amely ellen a szervezet ellenanyagot termel. Vannak továbbá úgynevezett alegység vakcinák, amelyek a vírusban fellelhető fehérjét készen juttatják a szervezetbe. Ilyen a kínai vakcina, és ilyen oltóanyagot fejlesztenek Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ kutatói a Debreceni Egyetem munkatársaival együttműködve.

Ezek az oltóanyagok teljes egészében tartalmazzák az elölt vírust, a természetes fertőződéshez hasonló immunválaszt kiváltva a szervezetben. Ugyanakkor ez a vírus nem képes szaporodni a szervezetben, így betegséget sem okoz. Hozzátette: ugyanezen az elven működik a magyar, influenza elleni oltás, a járványos gyermekbénulás vagy a kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni vakcina is.

Az országos tisztifőorvos újságírói kérésre reagált arra, hogy az Európai Bizottság szeretné, ha a tagországokban nyárig beoltanák a felnőtt lakosság 70 százalékát. Mint mondta, melegen üdvözlik a törekvést, ők is ezen vannak, sőt, szeretnék, ha még korábban elérnék ezt az oltottsági szintet. – Kizárólag vakcinamennyiség függvénye, hogy milyen gyorsan és milyen széles körben tudjuk beoltani a lakosságot – fogalmazott, hozzátéve, reméli, hogy az Európai Unió növelni tudja a vakcinák mennyiségét.

Müller Cecília kérdésre válaszolva szólt arról: fontos, hogy mindenki az első oltás alkalmával megjelölt időpontban menjen vissza a második oltásra, de egy-két nap eltérés nem befolyásolja az oltóanyag hatékonyságát. Azt kérte ugyanakkor, hogy aki valamiért nem tud megjelenni a megadott időpontban, az mindenképp értesítse erről az oltópontot, hogy a felszabadult időpontban beolthassanak valaki mást.
Arra kérdésre, hogy egy-egy nap végén mi történik a megmaradt oltóanyaggal, azt felelte: nem maradhat meg oltóanyag, és erre az oltópontok figyelmét is felhívta.

Az országos tisztifőorvost kérdezték arról is, ő hogy érzi magát az oltást követően. Müller Cecília azt felelte, “rendkívül jól” van, még helyi reakciói sem voltak, és a környezetében beoltott kollégái is legfeljebb enyhe tünetekről, az oltás helyén kialakult bőrpírról, izomfájdalomról számoltak be, és csak egyetlen kollégájának fájt a feje az oltás utáni napon.

MTI

(Kiemelt képünkön: Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója megmutatja Müller Cecília országos tisztifőorvosnak a Moderna vakcináját a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyét 2021. január 12-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Iratkozzon fel hírlevelünkre