A Google legkeresettebb kifejezései között szerepel az „ima” szó

google, számítógép

Rekord: 2020 márciusában 50 százalékkal többen kerestek rá az ima kifejezésre, mint egy hónappal korábban. Az ugrásszerű növekedés egyértelműen a koronavírus-járvány hatására következett be.

Jeanet Bentzen, a Koppenhágai Egyetem megvizsgálta, hogy az összes internetes keresésen belül hogyan alakult az az imákkal kapcsolatos keresések aránya (vallásoktól függetlenül). A kutató azt akarta megtudni, hogy a pandémia kitörését követően történt-e érdemi változás az emberek hithez való viszonyában. A válasz pedig egyértelműen: igen!

Az eddig is kimutatható jelenség volt, hogy vasárnapokon, illetve nagyobb vallásos ünnepekhez közeledve növekszik az imákhoz kötődő keresések száma. Az is bizonyítható, hogy például természeti katasztrófák esetén, vagy háborús időszakokban sokan keresnek megnyugvást az imádságban. De ekkora mértékű ugrásra, mint ami 2020 februárja és márciusa között következett be az imakeresések számát illetően, még sosem volt példa.

A kép forrása: Pixabay

A növekedés jellemzően az eleve vallásosabb keresztény és muszlim országokban volt igazán érzékelhető, de a számokból kimutatható az is, hogy a jelenséget a világon mindenhol észlelték vagyoni helyzettől és földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül. Arra is egyértelmű jelek utalnak, hogy az emelkedés nem azért következett be, mert az emberek a virtuális teret és imát választották volna a bezárt vallási intézmények helyett. A hit felé fordulás és a Covid-19 közötti összefüggésre utal az a tény is, hogy a legkeresettebb kifejezés az elmúlt egy évben a „koronavírus ima” volt. Az adatok alapján kijelenthető, hogy a világ nagyjából 50 százaléka imádkozott már 2020 februárja óta azért, hogy legyen vége a koronavírus-járványnak.

További adalék a témához, hogy Andrew Newberg, a Thomas Jefferson Egyetem tanára bebizonyította: az imádság nemcsak a lelki egészségünkért lehet felelős, hanem erősíti az immunrendszert, és ezáltal védelmet nyújthat bizonyos betegségekkel szemben.

Dr. Andrew 8 héten át napi szinten vizsgált olyan személyeket, akik valamilyen memóriaproblémával küzdöttek. Az alanyok állapotát monitorizálták ima/meditáció előtt és után, és végül csupa pozitív eredményről számoltak be. Dr. Andrew meggyőződése szerint az imádság – vallástól függetlenül – befolyásolja az agy struktúráját, javítja az agynak azokat a részeit, amelyek a szürkeállományért felelősek.

A járvány idején többen forgatják a Bibliát

Egy másik tanulmány alapján az is bebizonyosodott, hogy azok a személyek, akik napi szinten gyakorolják a vallásukat, sokkal hamarabb gyógyulnak fel a betegségekből és kevesebb tünettel rendelkeznek, mint nem hívő társaik, alapvetően pedig sokkal egészségesebbek, kevesebb betegséggel kell megküzdeniük a mindennapokban.

Forrás: G7, esatobbi.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre