Makai-ügy: Azért váltott ki indulatokat, mert megérintette őket

A pszichológus szerint azért válthatott ki ekkora indulatokat Makai Viki lapunknak adott interjúja, mert többen magukra vettek egy olyan inget, ami nem is az övék. A futónő szavai kapcsán Renner Erika, a lúgos támadás áldozata és Szentesi Éva is szót emelt. A szakértő szerint mélyen érintve érezhették magukat.

Komoly indulatokat váltott ki Makai Viki vasárnap.hu-nak adott interjúja, egészen pontosan a futónő egyik válasza.

Mint ismeretes, Makai Vikit október közepén futás közben támadta meg egy férfi, aki szexuális cselekedetre akarta kényszeríteni. Mivel azonban a sportoló ellenállt, csúnyán meg is verte. Élete azon múlott csak, hogy férje – ahogy ők fogalmaznak – isteni sugallatra elé indult, és megakadályozta a két legrosszabbat: az erőszakos közösülést, és a futónő halálát. Talán nem véletlen, hogy Viki a vasárnap.hu-nak adott interjújában több ízben is beszél az általa szeretett férfiról.

„Hány csokor rózsával ér fel az egy nőnek, hogy amikor bajba kerül, a férje megjelenik és megmenti? Hány nő élhetett át ilyen szerelmi vallomást a férjétől?” – tette fel a kérdéseket, melyek mind mérhetetlen hálájáról adnak tanúbizonyságot. Ezzel Makai Viki – legalábbis a kedden megjelent bejegyzéseket elnézve – szörnyű bűnt követett el. Arra a kérdésre, hogy ő mit tart fontosnak elmondani a vele történtekről, saját családmodelljükről kezdett beszélni. Arról, hogy „ma már egyáltalán nem divat az a családmodell, ahol a férfi a család papja, vagy vezetője. Ha ő nincs nálunk ilyen státuszban, ha ő nem vállalja a felelősséget a családjáért, ha nem ebben a modellben élünk és én egy liberális, feminista, karrierista nő vagyok, akkor nem biztos, hogy a férjem elém jön, és megmenti az életem.”

A vasárnap megjelent interjúra két nap múlva két válasz is érkezett. Meglepő módon Renner Erika, a sajtóban csak a lúgos támadásként elhíresült eset áldozata nyílt levelet írt egy másik áldozat szavai kapcsán.

„Nem hiszem, hogy azért nem tudta volna Attila megakadályozni a tragédiát, mert nem vallásos. Hisz aki ellenem elkövette a bűncselekményt mélyen vallásos családból való, és ők sem tudták megakadályozni a tragédiát” – írja a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene bejegyzésében. Renner Erika vendégposztját azután Szentesi Éváé követte, igaz ő egy szóban, pontosabban hashtagben fogalmazta meg sarkalatos véleményét: azosztigen!

Dr. Földi Rita pszichológus segítségét kértük, fejtse meg, vajon mi válthatott ki ekkora indulatot Makai Viki mondatai kapcsán, és miért mosódott össze hirtelen két, teljesen különböző bűncselekmény.

Dr. Földi Rita (Fotó: Ridikül/MTVA)

A pszichológus szerint valóban nem összehasonlítható, ha a zárt térben megtámad valakit egy vele kapcsolatban álló személy, azzal, ha valakit az utcán megtámad egy általa ismeretlen férfi.

„Analitikusként azt mondanám, Viki szavaiban benne van az a hála, amit a férje iránt érez, ráadásul konzervatív az értékrendje. A szavaiból én azt szűröm le, hogy úgy gondolja, egy határozott, talán feminista hölgy elé, aki nem igényli ezt a fajta társas támogatást, talán nem megy a párja, így nem menti meg. Az én feltételezésem szerint talán azért bántja ez azokat, akik megszólaltak Viki szavai kapcsán, mert magukra vettek egy inget, amely nem az övék. Nem ismerem őket, így csak általánosságban tudom azt mondani, hogy Viki mondatai megérintette őket. Ennek hátterében az is állhat, hogy ők talán nem jól döntöttek, talán nem magukhoz való társat találtak, aki nem tud nekik ilyesfajta biztonságot adni; de talán az is, hogy picit magukra ismerhettek a feminista nőmodellben, bár nekem meggyőződésem, hogy a kapcsolatok nem erről szólnak. Azt sem gondolom, hogy egy feministának matriarchának kell lennie” – mondja Földi, hozzátéve, hogy elképzelhető, talán nem volt egészen helytálló Viki megfogalmazása.

„Lehet, hogy jobb és érthetőbb, ha azt mondja, hogy egy ilyen szilárd párkapcsolat ilyesmivel is együtt jár. De igazán nem várhatjuk el, hogy valaki egy ilyen átélt trauma után precízen fogalmazzon. Ennek ellenére abszolút érthető, és egy normális párkapcsolat így is működik: figyelünk egymásra. Én azt sem gondolom, hogy az interjú kapcsán született bejegyzéseknek bármilyen politikai felhangja lenne, még egyszer mondom, az interjú kapcsán megérintve érezték magukat”.