Makai Viki: Nem éreztem azt, hogy félrenézett volna Isten

Makai Viktória hívő, vallásgyakorló, két gyermekes édesanya, feleség, futó, nő. Október közepén saját otthonától pár száz méterre támadták meg, és ha a férje nem ér oda időben, a legrosszabb történik meg. Makai Viki meghal. Nem kell hívőnek sem lenni ahhoz, hogy megfogalmazódjon a kérdés: hogy engedhette ezt meg az Isten? Erről, és még sok egyébről beszélgettünk Vikivel.

Vasárnap.hu: A történtek után megírt első bejegyzésben már említed Istent, mint aki utat mutatott a férjednek.
Makai Viki: Valóban hívő, vallásgyakorló vagyok. 16 évvel ezelőtt Csákány Tamás református lelkészhez jártunk házassági előkészítőre. Ő mondta azt, amire most a történtek kapcsán érdekes módon mindketten visszaemlékeztünk, hogy Isten olyan, mint egy műhold, kapcsolatban van egyénenként az emberekkel, rajta keresztül az emberek egymással. Fogalmazhatunk úgy, hogy a férjem indíttatást érzett, hogy elinduljon elém. Én pedig tudtam, hogy el fog indulni, de azt persze nem sejthettem, még időben fog-e megérkezni.

Vasárnap.hu: Te ott, akkor, a történtek közben gondoltál Istenre?
Makai Viki: Másra nem is tudtam gondolni.

Vasárnap.hu: Felmerül a kérdés, hogyan engedhette ezt meg…
Makai Viki: Jó, és kényes a kérdés. Azért nem mentem bele eddig ebbe a témába, mert Isten ismerete nélkül igazából ezen nem lehet gondolkodni. Értetlen vagyok, azt nem tudom, miért engedte, hogy mindez megtörténjen velem, de

megtapasztaltam, hogy ő mindvégig velem volt, egyetlen pillanatig sem éreztem remény nélkülinek vagy elhagyatottnak magamat. A félelemmel, fájdalommal teli percekben sem éreztem úgy, hogy félrenézett volna Isten.

Vasárnap.hu: Erősített vagy gyengített a hiteden, ami történt veled?
Makai Viki: Mindkét irányba fókuszálhatok, sok rossz és sok jó, lényegében csoda értékű dolog történt, nekem pedig döntési szabadságom van, hogy melyik lehetőséget választom.

Vasárnap.hu: Melyik tűnik erősebbnek?
Makai Viki: Dolgozik a Sátán, de igyekszem a pozitív részre koncentrálni. Talán szentimentális, korábban is tökéletesnek éreztem a házasságunkat, de hány csokor rózsával ér fel az egy nőnek, hogy amikor bajba kerül,  a férje és megjelenik és megmenti? Hány nő élhetett át ilyen szerelmi vallomást a férjétől? Vagy, vegyük azt az ellentét párt, mekkora csalódás volt, hogy a támadás alatt nem álltak meg az autók, a kórházban viszont, miközben annyira be volt dagadva a szemem, hogy ki sem láttam rajta, segítettek rajtam és rendkívül emberségesen bántak velem. Természetesen és végképp nem akarnám az egész történetet legalizálni azzal, hogy értelmet találok rá.

Vasárnap.hu: Coach-nak tanulsz. Mit tudsz, gondolsz, mennyi idő lesz, mire feldolgozod ezt?
Makai Viki: Azt gondolom, egy része élethosszig tartó folyamat, lesz, amit át lehet majd keretezni, és biztosan vannak rövid távon feldolgozandó részei is. De nem tudom, és tudhatom, hogy 40 év múlva, ha valaki a hátam mögött áll, nem fog-e el a félelem, nem gondolom-e majd azt, hogy az illető meg akar támadni. Keresem a helyem a hétköznapokban, igyekszem felvenni a letett fonalat. Bevallom, jelenleg jobban traumatizál, hogy leveleket kapok ismeretlen nőktől, aki megosztják velem saját történetüket. Nem tudok velük mit kezdeni, túlnőnek rajtam. Segítséget várnak, amit nem tudok nekik megadni. Nem tudom, mi dolgom van ezen a téren. De olyan érzés, mintha rám adtak volna egy szemüveget, és azon keresztül nézve a világot, szinte mindenkin „me too”-s póló van. Ez is ugyanolyan trauma, ha nem nagyobb, mint amit átéltem.

Vasárnap.hu: A gyerekek otthon mennyit élnek át abból, ami történt?
Makai Viki: Eleinte nehezebb volt, mert hiába mosolyogtam rájuk, ők csak egy összevert fejű anyukát láttak. Szerencsére, a külső sérülések gyorsabban gyógyulnak, mint a lelki sebek, így a megjelenésemet illetően rövidesen a régi leszek. A lányom, aki hétéves, három kérdésből eljutott oda, hogy de miért bántott. Azt mondtam neki, majd pár év múlva megbeszéljük, Ugyan nem szeretjük megválaszolatlanul hagyni a kérdéseket, ezt most mégis nyitva kellett hagyni, az ovipszichológus segítségét kértem, mit mondjak neki.

Vasárnap.hu: Van olyan vetülete a dolognak, amit te magad tartasz fontosnak, hogy elmondd?
Makai Viki: Talán azt, hogy ma már egyáltalán nem divat az a családmodell, ahol a férfi a család papja, vagy vezetője. Ha ő nincs nálunk ilyen státuszban, ha ő nem vállalja a felelősséget a családjáért,

ha nem ebben a modellben élünk és én egy liberális, feminista, karrierista nő vagyok, akkor nem biztos, hogy a férjem elém jön, és megmenti az életem.

Én szívesen a kezébe adom ezt a felelősséget, és ő szívesen el is fogadja. Ő az a férfi, aki alkalmas rá, hogy vezesse a családunkat, mi pedig hálásak vagyunk neki ezért!

 

Makai Viktóriát október 13-án, otthonuktól pár száz méterre megtámadta egy férfi és szexuális cselekedetre kényszerítette. Mivel a futónő kiabált, és védekezni próbált, megverte. A férje, ahogy Viki a történtekről írt beszámolójában fogalmaz, miután Isten megmutatta neki, hogy merre menjen, odaért az erőszakos közösülés előtt és megmentette felesége életét. A támadót a rendőrök szinte a csodával határos módon, pár órán belül elkapták. A férfi, miután a férj megzavarta, menekülés közben minden cuccát, köztük lakcímkártyáját is elhagyta, így az egyenruhások saját ajtaján csöngettek. 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre