Mi is itt a felháborító?

Az elmúlt órákban a facebook látogatók számos kommenttel fűszerezték azt a nyilatkozatot, amelyet Makai Viki, ultramaraton-futó bajnok adott a vasarnap.hu-nak. A legtöbb hozzászóló nő, önmeghatározása szerint liberális, ateista, sőt még karrierista is, akik azt nehezményezik, hogy Viki véleménye szerint „ma már egyáltalán nem divat az a családmodell, ahol a férfi a család papja, vagy vezetője”, majd hozzáteszi, hogy ha az ő férje nincs náluk ilyen státuszban, ha nem vállalja a felelősséget a családjáért, ha nem ebben a modellben élnek, és ő egy liberális, feminista, karrierista nő, akkor nem biztos, hogy a férje elé megy és megmenti az életét.

A cikkre reagált Renner Erika a Zoom.hu-n, annak a bizonyos lúgos orvosnak az áldozata, aki elmondja, hogy ők nem hagyományos családmodellben élnek, hanem mozaik családban, ahogy sokan mások is, és ez is ugyanúgy felelősséggel jár. Nem hiszi, hogy az ő párja azért nem tudta megmenteni, mert nem vallásos. Szerinte a bűncselekményért nem az áldozat életvitele, kinézete, vagy hite a felelős, hanem csakis az, aki a bűnt elkövette. Tiszta sor, egyetértünk.
Ám ennek ellenére nem tudom eldönteni, vajon mi a felháborító Makai Viki mondataiban? Mi sarkallhatta olyan mondatokra a kommentelőket, hogy a futónő agymosott, ostoba, tipikus áldozathibáztató, aki nyilatkozatával szembeköpi nőtársait.

Mi késztethette őket arra, hogy megsértődjenek, miközben senki nem sértette meg őket? Legkevésbé Makai Viki.

Mindebben sajnos több dolog is tetten érhető.
Tipikus esete egyrészt egy magyarul elmondott, ha tetszik leírt mondat félreértésének, vagy meg nem értésének. Manapság ezzel a jelenséggel egyre gyakrabban találkozhatunk, ami adódhat az anyanyelv használatának akadályokba ütközéséből, esetleg a formális logika elemi szabályainak teljes figyelmen kívül hagyásából.

Indulatra, sértődésre akkor lenne ok, ha Viki úgy fogalmazott volna: ha ők nem hagyományos családmodellben élnek, akkor a férje biztos, hogy nem megy elé, és nem menti meg az életét. Ehelyett azt mondta: ha ők nem hagyományos családmodellben élnek, akkor nem biztos, hogy a férje elé megy és megmenti az életét.

Mondta ezt úgy, hogy a saját férjéről, a saját családjáról, a saját életükről beszélt, ami történetesen az Istenben való hitben telik.
Legvalószínűbbnek azonban az tűnik, hogy itt tudatos, vagy zsigeri félreértelmezésről van szó. Mégiscsak az a baj, akkor kerül negatívba egyesek toleranciaszintje, ha valaki veszi magának a bátorságot és az isteni közösségben megélt hagyományos családmodellt népszerűsíti, még ha ezt a saját tragédiáján keresztül is teszi. Nem új jelenség ez, a verbális ütlegekből nap mint nap kijut mindenkinek, aki így tesz, legyen az egyház, kormány, tanúságtevő magánszemély. Aki ezen értékeket fontosnak tartja, az csak agymosott, vagy ostoba lehet.

Mindenesetre jó tudni, – legalábbis ez derül ki a kommentelők bejegyzéseiből, még akkor is, ha ezt nem tekinthetjük reprezentatív felmérésnek, hogy Magyarországon mindenkinek – legyen az liberális, ateista, feminista, karrierista – megbízható, felelősségteljes, a párját és gyermekeit mindenekfelett óvó-féltő társa van.

S mi más is lehetne a cél, ha nem ez?

Iratkozzon fel hírlevelünkre