Csúnya öngólt rúgott az MSZP

Kórozs Lajos, MSZP-s képviselő helybe ment a pofonért, vagyis a Fidesz-frakvció válaszáért, amikor azt találta mondani, hogy a romániai egészségügyi dolgozók bére magasabb, mint a magyaroké.

Romániában háromszor, négyszer többet keresnek az egészségügyi dolgozók magyar társaiknál – közölte Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője szombaton egy budapesti sajtótájékoztatón. Ő az a képviselő egyébként, aki tavasszal azzal az ötlettel állt elő, hogy forradalmat kéne csinálni, majd azt is kifejtette, hogy ha újrakezdhetné az elmúlt 4 évet, akkor társadalmi mozgalmat szervezett volna, ami nem hagyta volna, hogy lealázzák a Népszabadságot, amivel el kellett volna foglalni az újságok szerkeztőségeit és a parlament üléstermét is. Mindezt úgy, hogy a Népszabadság kisebbségi tulajdonosa maga Kórozs pártja volt, de ez biztosan nem jutott eszébe.

Azt mondani, hogy Romániában tripla annyit keresnek a dolgozók, mint Magyarországon, hasonlo kaliberű baromságnak hangzik, mint az, hogy forradalmat kellene szervezni.  Az igaz, hogy Romániában tavasszal 22,3 százalékkal emelkedett az egészségügyi dolgozók átlagbére, de már májusban figyelmeztető sztrájkot tartottak, mert a különböző pótlékoknak a bérekhez viszonyított 30 százalékos korlátozása következtében az asszisztenseknek és a kórházak kisegítő személyzetének csökkent a nettó jövedelme. Nekik később bérkiegészítést adtak, de korántsem tekinthető rendezettnek a romániai dolgozók bére, az pedig, hogy háromszor, négyszer annyit keresnének, nettó hazugság. A román kormány eleve azért kezdte el tavasszal a bérek rendezését, mert az országban több mint egy évtizede óriási gondot okoz az orvosok és szakképzett ápolók elvándorlása, a hatóságok becslése szerint jelenleg 15 700 romániai orvos dolgozik külföldön, elsősorban Németországban, Nagy-Britanniában és Franciaországban.

A mentők bére ennél is nagyobb mértékben, a szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek bére pedig 207 ezer forinttal nőtt. Az a célunk, hogy a kiszámítható béremelés ezután is folytatódjon az egészségügyben, és a dolgozók anyagi megbecsülése mellett a munkafeltételeik is javuljanak a kórház- és rendelőfejlesztéseknek köszönhetően” – közölte a Fidesz-frakció.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre