Társelnök lett az adatszivárogtató Demeterből

Kétharmados támogatással választotta meg társelnökévé az LMP Demeter Mártát a párt szombati kongresszusán.

A választás során Demeter Márta volt az egyetlen jelölt, aki indult a posztért.

A társelnök a pártkongresszust követő sajtótájékoztatón érkezett kérdésre kijelentette: szerinte nem hibázott, amikor több ügyben kérdéseket tett fel a honvédelmi tárcának, az általa nyilvánosságra hozott adatok pedig nem titkosak. 

Demeter Mártát Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára “nemzetbiztonsági kockázat”-nak nevezte, utalva arra, hogy a képviselő olyan adatokat szivárogtatott ki hétfőn, amelyek nem nyilvánosak, s katonai szempontból érzékenynek minősülnek.  Az államtitkár szerint Demeter Mártának ezt követően távoznia kellene az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságából – amelynek jelenleg alelnöke –, s parlamenti mandátumáról is le kellene mondania, hiszen megszegte kötelezettségeit. 

A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté korábban szintén követelte, hogy Demeter Márta mondjon le parlamenti mandátumáról. 

Demeter Márta szerint kérdésfeltevése nemcsak indokolt, de törvényes is volt. Ennek ellenére saját pártja, az LMP is arra szólította fel, hogy kérjen bocsánatot az alaptalan vádak miatt (minderre egyelőre nem került sor). Így az LMP-nek vagy nem számít, hogy Demeter egy nemzetbiztonsági kockázat, vagy egyszerűen csak mivel nem volt más jelöltjük, kénytelenek voltak őt megválasztani.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre