Újabb 1956-os ítéleteket semmisített meg a Kúria

Három újabb, az 1956-os forradalmat követő bírói ítélet semmisségét igazolta az elmúlt napokban a Kúria büntető tanácsa – számolt be a Magyar Idők.

Jelenleg is zajlik az 1956-os forradalmárok ellen végrehajtott koncepciós perek felülvizsgálata, a legfelsőbb bíróság ennek során érvénytelenített újabb ítéleteket. Az elmúlt két évben egyébként a Kúria – az ügyész javaslatára – összesen 22 hajdani bűnperben 93 résztvevő ítéletének a semmisségét igazolta már. A Kúrián a Magyar Idők megtudta azt is: korábban 45 hasonló semmisségi ügy szerepelt magánkezdeményezésre a legfőbb ítélkező fórum előtt.

A korábban, rögtönítélő bíróság vagy népbírósági tanács által meghozott, vagy gyorsított eljárásban kihirditett ítéletek kapcsán még 2000-ben fogadtak el egy törvényt, amelynek értelmében ezen ítéleteket semmisé váltak. 2016-ban a törvénykezést még azzal egészítették ki, hogy a törvénnyel megállapított semmisségről a Kúria adhat ki igazolást a védők és a hozzátartozók vagy a legfőbb ügyész kérelmére.

Elsőként 2016. október 13-án Nagy Imre egykori miniszterelnök és mártírtársai ügyében igazolták az 1958-as bírói döntés semmisségét. Később két, ugyancsak ismert eset, a nyíregyházi forradalmárok és a mecseki láthatatlanok ügye került a Kúria elé, de a megmozdulásokban, a harci cselekményekben, az ellenállásban egykor részt vevő diákok és munkások elítélését több más alkalommal is megszüntették.

A korábbi ítéletek érvénytelenítése fontosnak bizonyulhat abból a szempontból, hogy a hatvan évvel ezelőtt meghurcolt és ártatlanul kivégzett emberek jó hírneve helyreállhasson. Továbbá abból a szempontból is fontos az elmarasztaló ítéletek megsemmisítése, hogy a hozzátartozók kegyeleti jogai ezáltal hangsúlyosabb védelmet kapnak. Magyar állampolgárként pedig számunkra azért is bír jelentőséggel a koncepciós ítéletek érvénytelenítése, mert ezáltal közvetve mi is honoráljuk az ’56-os forradalmárok mártíromságát. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre