Megdícsérték Magyarországot az üldözött keresztények megsegítése miatt

Sako bíboros példának állította hazánkat

Míg Amerikától csak ígéreteket kaptak, addig a magyar kormány 5 millió eurót adományozott az iraki és szíriai keresztények házainak, iskoláinak újjáépítésére. Tristan Azbej is így fogalmazott a héten: mi, magyarok, törődünk az üldözött keresztényekkel!

A püspöki szinódus után tartott Sako bíboros sajtótájékoztatót, ahol kifejtette: az iraki keresztényeket támogatni kell abban, hogy ne kelljen elhagyniuk szülőföldjüket, munkát, otthont, reményt kell adni nekik. “Ha keresztények nélkül marad a Közel-Kelet, az halálos bűn. Ha a keresztények kivándorlása folytatódik, akkor elveszítik identitásukat és örökségüket” – figyelmeztet a bíboros, aki ezzel szemben dícsérte „Orbán Viktor Magyarországát”, amelyik a menekültek befogadása helyett öt millió eurót adományozott a házak és iskolák újjáépítésére.

Amikor a bíborost arról kérdezték, hogy a  nyugati országok ténylegesen segítik-e az iraki keresztény közösséget, azt mondta, ígéretek vannak, de eddig semmi nem történt sem a keresztények visszatérése érdekében, sem azért, hogy a törökországi és jordániai menekültek elmehessenek.” Viszont hangsúlyozta, hogy helyben kell segíteni nekik.

“ Ezt Magyarország jól megértette. Ahelyett, hogy menekülteket fogadna be, öt millió eurót adományozott Iraknak és Szíriának, hogy újjáépíthessék a házakat és iskolákat.”

“Ha a keresztényeknek el kellene hagyni ezeket az országokat, azzal óriási kincs veszne el.Amerika eddig nem tett semmit, reméljük, a jövőben ez másként lesz” – tette hozzá Louis Raphael Sako bíboros, iraki káld pátriárka.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára szintén úgy fogalmazott, amikor pénteken 187 közel-keleti keresztény fiatahoz szólt: jó hírünk van, “mi magyarok törődünk veletek”, “imádkozunk értetek és szolidárisak vagyunk veletek”. Hozzátette: ez a jó hír nem csak az itt tanulóknak szól, hanem családtagjaiknak, barátaiknak és nemzeteiknek is.

A héten egyébként az MSZP-s Mesterházy Attila tette fel a kérdést, hogy mennyivel támogatta a kormány az üldözött keresztényeket. Valószínűleg nem erre a válaszra számított: a Hungary Helps program keretében összesen 4,7 milliárd forintnyi projekt felett rendelkezik az Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkárság (ÜKMFHÁ). A projektben az “üldöztetést szenvedő egyházakhoz eljuttatott támogatások nagyban segítik” az üldöztetéstől szenvedő közösségek helyben maradását.

(Vatican News)