Szijjártó Péter: Biztosítani kell az elüldözött keresztények visszatérését

Biztosítani kell Szíriában és másutt a világban, hogy visszatérhessenek lakóhelyükre azok a keresztény közösségek, amelyek ezer éve ott éltek, de a vallásuk miatt elüldözték őket – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a New York-i ENSZ-közgyűlés egyik kísérőrendezvényének vitájában, helyi idő szerint csütörtök este.

 

Magyarország – más ENSZ-tagállamokkal közösen – pénteken egy saját kísérőrendezvényt is szervezett a témában, Üldöztetésből szabadság: keresztény kisebbségek, vallási pluralizmus veszélyben címmel. A szervezésben részt vett az Egyesült Államok, a Vatikán, a Fülöp-szigetek, Libanon és Irak is.

Szijjártó Péter programjában kétoldalú találkozó is szerepelt Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövettel.

A külügyminiszter kifejtette, hogy keresztény országként Magyarország felelősséget érez a keresztény közösségek sorsáért, és szomorúan tapasztalja, hogy a világban sokfelé a teljes felszámolás veszélye fenyegeti ezeket a közösségeket. Ennek elejét kell venni – szögezte le, emlékeztetve arra, hogy ez a leginkább üldözött vallási közösség.

A csütörtöki rendezvény elsősorban a szíriai fegyveres konfliktusban háborús, illetve emberiesség elleni bűnöket elkövetők felelősségre vonásának szükségességével foglalkozott, az úgynevezett pártatlan és független nemzetközi mechanizmus (IIIM) keretében.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a közel-keleti stabilitás egyértelmű európai érdek, és a stabilitás visszaállításának előfeltétele, hogy az ott elkövetett bűnök felelőseit megbüntetik.

Csak így lehet garantálni azt is, hogy ugyanezek a bűnök nem ismétlődnek meg – tette hozzá.

Mint mondta, Magyarország 1990 óta erőteljesen támogatja azokat a nemzetközi erőfeszítéseket, amelyek célja, hogy megbüntessék azokat, akik súlyosan megsértik a nemzetközi jogszabályokat, illetve a humanitárius szabályokat. Így tett már a délszláv háborúk idején is. Magyarország jelenleg tagja az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának is, és kiemelt felelőssége van abban, hogy a bűnök elkövetői elnyerjék büntetésüket.

Beszélt a miniszter arról is, hogy Közép-Európára nagy hatással van a közel-keleti helyzet, emellett térségünknek sok nehézséggel és kihívással kellett megküzdenie szabadságáért, hogy eljusson a demokratikus berendezkedéshez, a szabadságjogok garantáltak legyenek.

Számos alkalommal kellett megbirkózni külső beavatkozási kísérlettel is, és a régió több alkalommal nagyhatalmak játszóterének bizonyult. A Közel-Kelet most számos tekintetben hasonló megpróbáltatásokon megy át – hangoztatta Szijjártó Péter.

Forrás: MTI

https://s4c.news/2018/09/26/szijjarto-peter-sziriaban-meg-kell-allitani-a-keresztenyuldozest/

Iratkozzon fel hírlevelünkre