Kongóban 27 keresztény áldozata van az iszlamisták támadásának

Több tucat embert öltek meg a vélhetően az ADF csoporthoz tartozó iszlamista fegyveresek, mikor lerohanták Beni városát a kongói Észak-Kivu tartományban szombaton. A helyi források szerint a támadók nagy számban érkeztek és meglepetésszerűen csaptak le a városra délután fél hat tájékában, kelet felől.

 

A könnyű és nehéz fegyverekkel egyaránt rendelkező támadók a lakóövezeteket célozták, pánikot keltve az ott élők közt.

A katonai szóvivő állítása szerint az este tízig elhúzódó rajtaütés legalább tizennyolc életet követelt – tizennégy civilét és négy katonáét. Más források szerint 40 halottról is beszélhetünk. A szemtanúk elmondása alapján az áldozatok egy részét macsétákkal ölték meg, és nem tudni, rajtuk kívül hányan sérültek meg.

A helyi lelkipásztor azt állítja, legalább huszonhét áldozat holttestét a környező egyházak közösségeinek tagjaiként azonosították. „Voltak köztük motoros taxisok, az ő kuncsaftjaik és néhány földműves. Mind különböző felekezetekhez tartoztak” – mondta a lelkész. 

Az ADF-es militánsokhoz kötött támadások újra megjelentek Észak-Kivuban, ahol számos aktív fegyveres csoport működik.

Az Ugandából származó ADF 1995 óta működik a térségben, és több száz civil halála köthető hozzájuk az elmúlt négy évben.

Feltett szándékuk, hogy támadásaikkal, szexuális erőszakoskodásaikkal, fosztogatásaikkal, emberrablásaikkal és gyilkosságaikkal kiirtsák a kereszténységet Kongó észak-keleti területein.

A szombati meglepetésszerű támadás során a militánsoknak sikerült elérnie a városközpontba is. Ezt megelőzően az ADF Beni elleni akciói a kizárólag külvárosra korlátozódtak.

Egy túlélő beszámolója szerint a támadók katonai egyenruhában léptek be a Paida kerületbe, összezavarva ezzel az embereket, a megmentésükre érkezett kormánypárti erőknek gondolva őket. „Aztán az arra járó embereket elkezdték összeterelni, hogy várjanak az út szélén, mielőtt lemészárolták őket valamivel nyolc előtt” – közölte egy túlélő. „Mindenkit lelőttek, aki megpróbált elfutni. Onnantól kezdve a csoport üldözte és megölte azokat, akik megpróbáltak elszökni a kerületből.”

A többi áldozat

A múlt héten (szeptember 18-án) egy másik ADF-nek tulajdonított támadás egy negyvenes éveiben járó keresztény nő életét követelte Kokola faluban, 35 km-re észak-keletre Benitől.

Unokái közül négyen sérüléseket szenvedtek, a helyi egyház vezetője szerint pedig a másik négy még nem került elő.

A nő két hónappal a támadás előtt tért vissza a faluba a farmja újraindításának reményével, mivel a térség viszonylag nyugodt volt. Szállásügyben másokhoz csatlakozott az átmeneti katonai barakkok közelében a védelem miatt. A támadók viszont először a katonai táborra szálltak alá, mielőtt a civileken rajtaütöttek.

Egy nevét fel nem fedő nő a Communaité Evangélique au Centre de l’Afrique (CECA20) egyház tagja volt. Az elárvult pigmeusok számára gondozó központot üzemeltető egészségügyi dolgozó „traumatikusként” írta le az eseményeket a mészárlást követő napon, szeptember 23-án.

„Ezek a magukat Muslim Defense International-nek (az ADF másik elnevezése) hívó lázadók két héten belül háromszor is rajtaütöttek a ngadi bázisunk közelében. Bombáztak is, és úgy tűnt, a fegyvertűznek nincs vége. Kétszer vagy háromszor is evakuáltunk” – közölte a gondozó. Elmondása szerint minden sokkal rosszabb lett volna, ha nincs hová menekülniük, de másnap már vissza is tértek falujukba.

Beni egy többségében keresztény terület, ahogy Kongó nagy része is az, de ahogy az Independent Catholic News írja, pár év leforgása alatt Kongó keleti részein a muszlimok száma 1%-ról 10%-ra nőtt.

A helyi püspökök és civil szervezetek rendszeresen jelentették az ADF-nek tulajdonított erőszakos cselekményeket, amely társaság mostanra egy dzsihadista szervezet formáját öltötte.

A szombati támadásra reagálva, hétfőn egy általános sztrájkot hirdettek. Minden bolt és iskola zárva tartott és nem voltak autók az utakon. Még ugyanezen a napon több tucat ember, többségében diákok demonstráltak Beni utcáin, tüntetve a civil gyilkosságok ellen, több védelmet követelve a kormánytól.

A tüntetők tehetetlenséggel vádolták az ENSZ csapatokat, akik nem tudják megelőzni az elmúlt három évben több mint 2500 életet követelő támadásokat.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: World Watch Monitor