Hölvényi György: A szíriai válság európai ügy

Hölvényi György az ECHO TV Napi aktuális című műsorában elmondta a szíriaiak a szent helyek őrzőinek tartják magukat, tehát a kereszténység alapjai. A Fidesz-KDNP EP-képviselője hozzátette több száz éves tapasztalat támasztja alá, hogyha ők onnan eljönnek, ezeket a helyeket lerombolják. A képviselő kiemelte, a szíriai válság európai ügy.
 

Hölvényi György a szíriai helyzetről azt mondta, itt keresztényekről, menekültekről van szó, akik tényleg az életüket mentették. Kiemelte, hogy a Közel-Keleten döntő fordulat nem következett be, de vannak pozitív jelek, amik elsősorban Irakra vonatkoznak. Azt látni kell, hogy valamennyire legalábbis időlegesen stabilizálódott a helyzet Irakban, de most újabb problémák jelentkeztek – tette hozzá. 

Szíria más, az egy háborús ország. Ezek az emberek a biztonságot keresik, ami valamennyire nőtt az elmúlt hónapokban. Nagyon fontos megemlíteni azt, hogy itt egy 2000 éves kultúráról van szó, amit ezek emberek képviselnek. 

Ezek az emberek a szent helyek őrzőinek tartják magukat, tehát a kereszténység alapjait is őrzik egyben.

 
Több száz éves tapasztalat, ha ők onnan elmennek, akkor a szent helyeket lerombolják. Példaként említette, hogy meg lehet nézni mi történt Oszmán Birodalomban utána Törökországban ezekkel a keresztény szent helyekkel. 

Végezetül Velkovics Vilmos azt kérdezte, a jövő tavaszi EP-választások megadják-e a lehetőséget, hogy még többet segíthessen az Európai Unió? 

A képviselő azt válaszolta, hogy csak ezen érdemes dolgozni, mert Szíria helyzetét európai ügynek tekinti.

 
A teljes beszélgetés ezen a linken tekinthető meg.
 
Fotó: Mandiner
 

Iratkozzon fel hírlevelünkre