Oktatással a radikalizmussal szemben

A XXI. század egyik legnagyobb problémáját sok tudós és kutató a terrorizmusban látja, amelynek egyik fő táptalaja a szélsőséges ideológiák terjedése. Ezt támasztja alá a Global Extremism Monitor 2017-es jelentése, amelyet Tony Blair egykori brit miniszterelnök kutatócsoportja, a Globális Változások Intézete (Institute for Global Change) jelentetett meg.

A dokumentum már az elején leszögezi, hogy egy globális problémáról van szó, ami az Iszlám Állam terrorszervezetre mért végzetes csapásokkal nem ért véget, hiszen – és ez az egyik fő megállapítás – a katonai sikerek csak az érem egyik oldala, ugyanis a szélsőséges ideológiák legyőzése sokkal nehezebb feladat.

A számadatok alapján a jelentés a 2017-es évet vizsgálta, és arra jutott, hogy egy év alatt 66 országban összesen 84 023-an haltak meg pontosan „erőszakos iszlamizmus” következtében, ami magába foglalja az elkövetők mellett az áldozatokat is. A jelentés szerint 48 164-en maguk a szélsőségesek, míg valamivel kevesebben, mint 22 000-en civilek voltak az áldozatok. Ehhez hozzáadódik a 10 337 áldozat, akik a fegyveres és biztonsági szervek állományába tartoztak és a 3307 személy volt nem állami szereplő (non state actors). 292 ember személyazonossága pedig nem volt beazonosítható.

A dokumentum arra is kitér, hogy hiába arattak jelentős győzelmet a szövetséges nyugati államok az Iszlám Állam felett, ennek ellenére még mindig kb. 120 radikális iszlamista csoport jelent potenciális veszélyt a lehetséges támadások miatt világszerte. Ebből adódóan tavaly összesen 27 092 iszlamista hátterű erőszakos cselekmény történt, amelybe beleszámítanak az állami és nem állami szereplők műveletei is.

A radikális szervezetek listáján „előkelő” helyet foglal el az afrikai Boko Haram, abban a tekintetben, hogy ők támadtak legtöbbször civil célpontokra, egészen pontosan az eseteik 71 százalékában.

A jelentés kihangsúlyozza, hogy amennyiben a döntéshozók nem avatkoznak közbe és kezelik a szélsőséges mozgalmakkal kapcsolatos problémákat, a radikális iszlamista hátterű bűncselekmények száma tovább nőhet.

„A működő stratégiák kidolgozása mellett fontos megéretni azt az ideológiai hátteret, ami egybekovácsolja és összetartja (az muszlim szélsőségeseket)” – írja a jelentés.

Az ideológiai terjedésről alkotott véleményt az is alátámasztja, hogy az amerikai kormány 2017 áprilisában dollármilliókat költött arra, hogy Afganisztánban lebombázza a szélsőségesek bázisait, amiről Donald Trump hozott döntést. Ennek az lett az eredménye, hogy az Iszlám Állam 36 harcosát ölték meg, ami nem számít nagy eredménynek a ráfordított anyagi erőforrásokhoz képest.

A jelentés emellett egy másik megoldást javasol, aminek globális jelentősége van. Nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az oktatásra, azon belül is arra, hogy a sztereotípiák helyett a párbeszéd legyen az első helyen az egyes oktatási alaptantervekben.

„Azért, hogy valóban elejét vegyük ezeknek a csoportoknak az utánpótlásának, az oktatásra, a hamis információk kiszűrésére és a helyi közösségek vezetőire kellene koncentrálni” – mondta el egy kerekasztal beszélgetésen Bruce Hoffman terrorelhárítási szakértő.

Forrás: Violent Islamist Extremism: A Global Problem – Institute for Global Change / Christianpost

Kép: Oleg Zabielin (fairobserver.com)

Iratkozzon fel hírlevelünkre