Szijjártó: keresztény Magyarországot szeretnénk egy keresztény Európában

A magyar külügyminiszter egy interjúban arról beszélt, hogy miért tér el a magyar migrációs politika az Európai Unió-s politikától, és miért fontos, hogy megőrizzük Európa keresztény örökségét.

Az elmúlt években Magyarország szinte egyedül maradt Európában saját migrációs politikájával, amellyel kivívták az kontinensen a „keményvonalas” jelzőt, mert szöges ellentét merült fel a fősodorral szemben. A magyar kormány a mai napig ragaszkodik a kontrollált bevándorlási politikához, amely szemben áll ellenőrizetlen és illegális migrációval szemben – írja a National Catholic Register.

A politikai szembenállás egyik eredményeképpen az Unió szankciókat helyezett kilátásba, amelyre az EU Lisszaboni Szerződésének hetes cikkelye adhat lehetőséget, amely felfüggeszti az adott ország szavazati jogát az Európai Tanácsban (az állam- és kormányfőket tömörítő döntéshozó szerv). Erre ezidáig még nem volt példa, mert egy rendkívül hosszú folyamatról van szó, ami miatt nem valószínű, hogy felfüggeszthetik a szavazati jogot, de jogi értelemben megvan rá a lehetőség.

Az Uniós eljárás az EU alapértékeinek megsértésére hivatkozik, aminek egy része a külön utas migrációs politika. Szijjártó Péter az eljárást kicsinyes bosszúnak írta le az interjúban, amely a nyitott határok politikája mellett száll síkra a vitában – írja a lap, amelynek kérdéseire Szijjártó Péter válaszolt:

Magyarország sokat tett az üldözött keresztények megsegítéséért: mi a magyar kormány terve a jövőre e tekintetben?

Magyarország, keresztény országként felelősséget vállal a szükséget szenvedő keresztény közösségek megsegítése érdekében. Ez az oka annak is, hogy létrehoztunk egy önálló államtitkárságot, amelynek egyik jelentős feladata, hogy monitorozza az üldözött keresztények közösség helyzetét. Eddig is direkt anyagi támogatást nyújtottunk ezeknek a közösségeknek és ezt a jövőben is folytatni fogjuk.

Legutóbb arról döntöttünk, hogy egy millió euróval támogatjuk a libanoni patriarchátust, amellyel 40 keresztény templomot tudnak felújítani Libanonban.

Ami még a jövőt illeti, támogatni fogjuk azoknak a keresztény családoknak a hazatérést, akik az Iszlám Állam vagy más terrorszervezet miatt kényszerültek azt elhagyni.

Miért fontos az üldözött keresztények sorsa a magyar kormánynak?

Magyarország már több mint ezer éves keresztény múltra tekint vissza, amely az államalapítással kezdődött. A jelenlegi kereszténydemokrata kormány szeretné az örökségét komolyan véve megőrizni a keresztény európai értékeket. Szeretnénk az országunkat megőrizni magyarnak és kereszténynek. Ezért mi a saját felelősségi körünkön belül, de globális kitekintéssel igyekszünk segíteni az üldözött közösségeknek, mert mi nem, akkor ki fogja ezt megtenni?

Mennyire fontos az, hogy Európa visszaszerezze keresztény örökségét és identitását, valamint mennyire játszik ez jelentős szerepet a magyar migrációs politikában?

Biztosak vagyunk abban, hogy a jelenlegi migrációs helyzet veszélybe sodorja Európa keresztény örökségét. Sajnos azt kell mondanunk, hogy ezt bizonyítja az, amit Európa nyugati részén látunk, ahol törvényi szabályozás írja elő, hogy bizonyos állami intézményekből távolítsák el a keresztény szimbólumokat.

Számunkra aggasztó ez a jelenség, mert úgy gondoljuk, hogy meg kell őriznünk a keresztény értékeinket.

Ez az egyetlen módja annak, hogy Európa ismét erős szerepet töltsön be a globális versenyképesség tekintetében, legyen az gazdasági vagy demográfiai.

Lehet párhuzamot vonni a keresztény hit védelme és a szuverenitás védelme között abban a tekintetben, hogy az EU-t gyakran éri kritika azért, mert egyre kevésbé tiszteli az állami autonómiát és a demokráciát?

Igen, mert az Európai Unió valójában a képmutatás csapdájába és a politikai korrektség csapdájába esett, ami miatt nem elég bátor, hogy kiálljon saját keresztény örökségéért. A mi véleményünk az, hogy a szabadság az egyik legalapvetőbb értéke Európának a vallásszabadsággal az élen, mert az egy velünk született jog, amit senkinek nincs joga elvenni. Mindez azt jelenti, hogy vallásszabadság nélkül egyáltalán nem beszélhetünk szabadságról Európában, de máshol a világban sem.

Forrás és kép: National Catholic Register/Edward Pentin

Iratkozzon fel hírlevelünkre