„A rezsim ellenségei” – keresztények elleni támadások és bebörtönzések Nicaraguában

Daniel Ortega nicaraguai elnök felszólította az ENSZ emberi jogi megfigyelőcsoportját, hogy szeptember elsejével hagyják el az országot, miután erős kritikákat fogalmaztak meg a rezsim által elkövetett jogsértések és erőszakos fellépés miatt.

A jelentés három fő problémát fogalmaz meg, amelyekért az Ortega-rezsim vonható felelősségre. Az első a ellenzéki csoportok tüntetésének brutális szétverése erőszakos eszközökkel, a második olyan, kormánypárti csoportok „felfegyverzése”, akiknek a segítségével a kormány leveri a tüntetéseket, miközben mentesül a felelősségre vonás alól. A ENSZ megfigyelő csoport emellett olyan ellenzékiekkel is kapcsolatba került, akik kínzásokról, erőszakos túlkapásokról számoltak be – írja a BBC.

A kormány ennek ellenére mindent tagad, azt állítva, hogy az egyoldalú jelentés nem kellően megalapozott. Ezzel egyidőben a kormányellenes tüntetők a megfigyelők kiutasítását követően ismét utcára vonultak szeptember másodikán és az összecsapásokban legalább hárman megsérültek.

A nicaraguai eset eddig azért nem került az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé, mert az öt állandó tag közül csupán az USA, Nagy-Britannia és Franciaország szavazta meg, míg Kína és Oroszország megvétózták az ügyet, mert az USA-val szemben kiállnak a marxista, de elvben keresztény értékeket is valló Daniel Ortega mellett.

A kormány még április 16-án írt alá egy, a nyugdíjak csökkentéséről és a munkáltatói, illetve a munkavállalói befizetések növeléséről szóló törvényt, amire válaszul a kezdetben békés tüntetés mára komoly konfliktussá duzzadt, mert a kormányfő nem hajlandó előrehozott választásokat kiírni.  A katolikus egyház igyekszik párbeszéddel segíteni a békés rendezést, de az elnök nem hajlandó az előrehozott választások kiírására.

Nicaragua lakosságának több mint fele katolikus, míg megközelítőleg harminchárom százaléka evangéliumi keresztény. Április óta a World Watch Monitor adatai szerint több mint háromszázan vesztették életüket és kétezren sérültek meg az összecsapásokban, de sokan el is tűntek – írta meg szeptember elején az Aljazeera.

Augusztus 23-án három férfi holttestére bukkantak Mozonteben, százhetvenegy kilométerre a fővárostól. A rendőrség állításaival szemben kiderült, hogy az egyik közülük Justo Emilio Rodriguez Moncada lelkész, aki az evangéliumi Camino de Santidad egyház tagja volt Managuában. A kormány nemcsak erőszakkal, hanem pénzügyi eszközökkel is támadja a keresztényeket, ugyanis augusztus 14-én a La Prensa újság szerint Ortega negyvenkét százalékkal csökkentette az egyházi támogatások összegét.

A keresztény egyházak a konfliktus kezdete óta aktív szerepet vállalnak a párbeszéd előmozdításában, viszont a nyílt és látványos erőszak ellen eddig is felszólaltak, aminek következtében a kormánypárti erők puccsistáknak és terroristának bélyegezték őket. Emellett a katolikus egyház nemcsak menedéket, de egészségügyi alapellátást is biztosít a sérülteknek.

Egy Masaya városában élő evangéliumi lelkész a CBN News-nak arról is beszélt, hogy eltérő a katolikusok és evangéliumi kisegyházak megközelítése. Míg előbbi aktív szerepet vállal a konfliktus rendezésében, ezáltal elveszítve „politikai függetlenségét”, utóbbi imával, böjttel és élelmiszeradományokkal, valamint egyéb támogatásokkal segítik a rászoruló családokat. Ennek ellenére őket is érik támadások és halálos fenyegetések.

Forrás: WWM

Kép: CNN

Iratkozzon fel hírlevelünkre