A keresztényüldözésre hívta fel a figyelmet Erdő Péter

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek volt a Kisboldogasszony napi ünnepi szentmise főcelbránsa az Arad megyei Máriaradnán. A kegyhelyen elmondott szentbeszédében a főpásztor kiemelten felhívta a figyelmet az üldözött keresztényekre – tudósított a maszol.ro hírportál. 

 

“Szűz Mária születésével megszületett az az ember, aki mentes volt az áteredő bűntől, személyében pedig feltűnt a közeledő Krisztus fényének első sugara” – fogalmazott Erdő Péter bíboros a Szűzanya születésének napján, Kisboldogasszonykor Máriaradnán. Az Esztergom-Budapesti főegyházmegye érseke volt a főcelebránsa a történelmi Magyarország egyik legősibb búcsújáróhelyén, az Arad megyei kegyhelyen tartott ünnepi szentmisének, és beszédében a keresztények üldözésére is felhívta a figyelmet.

Magyarország prímása szerint Mária születésnapja egyszerre az öröm és a félelem napja. Öröm, mert személye Krisztus közeledtét jelezte, másrészt félelem, mert Jézus eljövetele, halála és feltámadása a győzelmet jelenti a gonosz lélek és a bűn felett. Ezért fél a gonoszság az igazságtól – mondta a bíboros.

„Sokszor az az érzés támad bennünk, hogy valami elhibázott volt már a kezdet kezdetén. Hogy az emberi társadalmak valami ősi, nagy, közös bűn terhét hordozzák. Ezért romboljuk le mindig, amit építettünk, ezért találkozunk az értelmetlen gyűlölködés és a bosszú csapdáival, amelyek nemzedékről nemzedékre terhelik egész népek életét. Ezért érezzük néha, hogy félresiklott a világ, hogy a környezetünket pusztító, és végül a saját életünket veszélyeztető nagy folyamatokat napi önzésünk vagy tehetetlenségünk miatt nem tudjuk megállítani” – mondta az egyházfő, aki szerint innen ered a keresztények máig tartó üldöztetése.

„Bénultan és tétlenül szemléli gyakran az úgynevezett művelt világ a tömeges gyilkosságokat, vagy azt, hogy a Közel-Keleten szinte teljesen eltűntek a keresztények, olyan közösségek, amelyek a bibliai idők óta éltek ősi lakóhelyükön. És azt is tehetetlenül nézi a világ, hogy az utóbbi hetekben Indiában, Kerala államban, ahol az ősi keresztények laknak, nem engedik, hogy a segélyszállítmányok elérkezzenek az árvízkárosultakhoz, mondván, hogy ott úgyis csak keresztények laknak”

– fogalmazott.

Az Esztergom-Budapesti főegyházmegye érseke végezetül emlékeztetett arra, hogy Máriaradna a történelem viharai folytán különböző nemzetiségű híveknek lett a hitbéli mentsvára, és ezek a közösségek a mai napi egymás mellett békében megférve, közösen könyörögnek a Szűzanyához, és ehhez hasonlóan a vilgában is békének, elfogadásnak, megértésnek kellene lennie a különböző vallások és etnikumok között.

Forrás és fénykép: maszol.ro, Pataky Lehel Zsolt

https://s4c.news/2018/09/06/az-uldozott-keresztenyek-megsegitesere-inditanak-gyujtes-a-katolikus-puspokok/

Iratkozzon fel hírlevelünkre