Mike Pence: Amerika a vallásszabadság zászlóvivője

Washingtonban megkezdődött az USA Külügyminisztériuma által szervezett első, miniszteri szintű, a vallásszabadság témájában megrendezett nemzetközi konferencia, melynek nyitónapján Mike Pence amerikai alelnök és Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere is beszédet mondott. Magyarországot a Szijjártó Péter-vezette delegáció képviseli a tanácskozáson.

Mike Pompeo külügyminiszter megnyitó beszédében kiemelte, hogy a megjelent 80 állami delegáció magas száma mindenképpen nagy siker, ezért a konferenciát jövőre is megrendezik és emellett köszönettel tartoznak az utókonferenciákat szervező országoknak az erőfeszítésekért.

Az amerikai közvéleményt az elmúlt időszakban foglalkoztató üggyel, Andrew Brunson lelkipásztor törökországi fogvatartásával kapcsolatban a külügyminiszter arról beszélt, hogy minden lehetséges eszközzel igyekeznek megoldásra jutni Ankarával és azon dolgoznak, hogy a férfi mielőbb visszatérhessen az Egyesült Államokba.

A Közel-Keletet, azon belül is Irakot említve a konferencián elhangzott, hogy az USA tovább fogja növelni a üldözött közösségek és kisebbségek támogatását.

Beszédében szólt olyan pozitív példákról is, ahol a vallási kisebbségeket nem üldözik a hitük miatt.

Bejelentette: a konferencia végeztével a résztvevők egy közös nyilatkozatot, a Potomac Declaration-t fogadják majd el, valamint országspecifikus jelentéseket is készítenek a vallásszabadságot illetően többek között Mianmar, Kína és Irán kapcsán.

Mike Pence, az Amerikai Egyesült Államok alelnöke beszédében hangsúlyozta: a Trump-adminisztráció számára elsőszámú prioritás a vallásszabadság előmozdítása. Mint mondta, az USA alkotmányának elfogadása óta zászlóvivője a vallásszabadság ügyének, és az kíván maradni a jövőben is. Megköszönte a területen kiemelkedő munkát végző Mike Pompeo és Sam Brownback, vallásszabadságért felelős utazó nagykövet munkáját, megjegyezve, hogy a történelem folyamán

a vallásszabadság előmozdításáért végzett munkálkodás minden esetben pozitívan hatott a szabadságjogok fejlődésére.

A világ lakosságának nyolcvan százaléka olyan országokban él, ahol üldöztetésnek vannak kitéve vallási hovatartozásuk miatt – mondta az amerikai alelnök, nevesítve Észak-Koreát, Kínát, Nicaraguát, Iránt és Oroszországot is. Megjegyezte azonban, hogy több nyugati országban is jelen van a vallási intolerancia. Mint jelezte, a közelmúltban az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban is jelentősen növekedett a zsidók elleni atrocitások száma.

Mike Pence kitért a Közel-Kelet és Afrika helyzetére. Mint mondta, az Iszlám Állam véres leszámolásai valójában népirtást jelentenek – e téren kiemelte a jazidik elleni „folyamatos és kegyetlen” támadásokat. Kijelentette:

az Egyesült Államok nem hagy fel az ISIS elleni harccal egészen addig, míg el nem törlik a terrorszervezetet a Föld színéről.

Az alelnök két új amerikai kezdeményezést jelentett be: a Genocide Recovery and Persecution Program keretében az USA Külügyminisztériuma és a USAID (az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési ügynöksége) gyorssegélyt fog nyújtani elsősorban az Irakban kisebbségben élő közösségek elleni népirtás megszüntetése céljából, az International Religious Freedom Fund pedig a vallásszabadság globális előmozdítása érdekében jön létre.

Az USA gyakorlati erőfeszítései közül kiemelte Andrew Brunson lelkész esetét, akit a török hatóságok házi őrizetbe engedtek a konferencia előtti napon. Pence bejelentette: Donald Trump elnök rajta keresztül üzenetet küldött Recep Tayyip Erdogan török elnöknek, hangsúlyozva, hogy a házi őrizetet az Egyesült Államok nem tartja elégségesnek, követelik a lelkész teljes szabadlábra helyezését, ellenkező esetben Törökország kénytelen lesz komoly szankciókkal szembenézni.

„A vallásszabadság előmozdítására tett erőfeszítéseink meg fogják hozni a gyümölcsüket. Hiszek az amerikai népben, az amerikai elnökben, Önökben és a világ többi jószándékú kormányában és országában!”

– zárta ünnepi beszédét Mike Pence amerikai alelnök.

S4C.News, Washington

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre