Egy olasz püspök “morális szempontból mecsetté alakítaná a templomokat”

Meglepő kijelentést tett az olaszországi Caserta egykori püspöke, aki “ha ez segítené a szegény és boldogtalan férfiak és nők életének megmentését”, a templomokat mecsetté alakítaná át.

 

Raffaele Nogaro nyugalmazott püspök ezt a kijelentését a jelenlegi olasz kormánnyal kapcsolatban fogalmazta meg, ugyanis élesen bírálja Matteo Salvini belügyminiszter kijelentéseit, valamint az ország menekültpolitikáját, amely igyekszik megakadályozni, hogy Olaszországban kössenek ki azok a hajók, amelyek a déli irányból és Afrikából érkező emberek százait veszik át életveszélyes csónakokról, amelyek sok esetben már felborultak.

“Morális okokból és a hit embereként kész lennék minden templomot mecsetté alakítani, ha ez segítené a szegény és boldogtalan férfiak és nők életének megmentését, mivel Krisztus nem azért jött a földre, hogy templomokat építsen, hanem azért, hogy fajtól, vallástól és állampolgárságtól függetlenül segítsen az embereken” – mondta a püspök, aki álszentnek tartja Salvini-t, mert a kampány során egy rózsafüzérrel a kezében a Bibliára és az olasz alkotmányra megesküdött, hogy hűen fogja szolgálni a hatvan milliós olasz népet – írja a Breitbart az olasz agi hírügynökségre hivatkozva.

Nogaro püspök tagja annak a katolikus egyházon belüli püspökökből álló társaságnak, amelyik éles kritikát fogalmaz meg a populista olasz kormány ellen és igyekszik minél inkább ellenezni a nemzeti alapokra helyezett kormányzást. A június végén Afrika felől érkező Aquarius NGO hajó kikötését megtiltó olasz belügyminisztert egy másik esetben Antikrisztusnak minősítették

Egy másik püspök, a szicíliai Francesco Montenegro szerint “Jézus az, akik a lélekvesztőkön jönnek felénk, Ő az az ember vagy gyermek, aki belefullad a vízbe és Jézus az, aki ételt keres a szemétben kutatva.”

Raffaele Nogaro kijelentései számos kérdést hagynak megválaszolatlanul. Az egyik közülük, hogy ha józanul végiggondolja, valóban fenntartaná-e a címben szereplő állítását, és ha igen, akkor a templomok mecsetekké alakítása mégis miként szolgálná a menekültek érdekeit? A püspök feltehetően felindulásában nyilatkozta ezt, ami természetesen nem jelent kibúvót, ezért mindenképpen magyarázatra szorul.

Montenegro püspök kijelentésébe pedig nehéz lenne belekötni ha szó szerint értelmezzük az ehhez kapcsolódó bibliai részletet, jó esetben azonban egy általános iskolás hittanos csoportban is tudják, hogy veszélyes dolog a Szentírásból kiragadni egy mondatot, és arra felépíteni egy humanitárius kihívás kezelésére tett javaslatot.

Kép: edizionecaserta

Iratkozzon fel hírlevelünkre!