Németország: egyházellenes irányt vett az AfD

Választ ad a radikális jobboldali Alternatíva Németországért párt (AfD) a Bajorországot egyedül kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) stratégiájára: míg Markus Söder tartományi miniszterelnök kereszteket helyeztetett ki a közhivatalokban, az AfD most leveteti őket az októberi választások előtt. 

Választ ad a radikális jobboldali AfD a Bajorországot egyedül kormányzó CSU stratégiájára: míg Markus Söder tartományi miniszterelnök kereszteket helyeztetett ki a közhivatalokban, az Alternatíva Németországnak most leveteti őket az októberi választások előtt – írta a Magyar Idők.

A bevándorlás- és egyben muszlimellenes párt a keresztény egyházak ellen fordult, azok szimpátiájára számítva, akiknek elegük van a főleg katolikus befolyásból a második legnépesebb, 13 milliós német tartományban. Az AfD szakítana a történelmi keresztény egyházakkal, felmondaná a velük kötött konkordátumot.

„Az AfD nem a vallási közösségek bármiféle állami támogatását akarja, hanem az állam és az egyház következetes szétválasztását Bajorországban”, olvasható a párt tartományi választási programjában. A magániskolai hitoktatást és a kórházi lelki gondozást sem hajlandók támogatni, ahogyan az egyházi alkalmazottak, így az érsekek, püspökök megélhetését sem.

– Minden falusi plébános az AfD-t pocskondiázza! – mondta egy párttag a Süddeutsche Zeitungnak, de a tömörülés országos vezetői is nyíltan támadták már a történelmi felekezeteket. 

Azonban a szétválasztás elve vonatkozna a muszlim hitélet finanszírozására is: ez már az AfD-érme másik oldala – tette hozzá a magyar napilap. Mecseteket nemcsak bajor, de semmiféle más állami pénzből nem lehetne finanszírozni. Így törökből sem, aminek az a jelentősége, hogy a Ditib iszlám szervezet mecsethálózata a török kormányerő befolyása alatt áll a német sajtóbeszámolók szerint. – Az AfD tesz róla, hogy Bajorország ne zülljék le egy iszlamista kebabos bódévá – mondta a tavasszal Katrin Ebner-Steiner, a párt bajorországi alelnöke, amikor egy mecset ellen tüntettek.

A berlini koalíciós kormányban Horst Seehofer belügyminiszter, CSU-elnök szembekerült Angela Merkel kancellárral, a kereszténydemokrata testvérpárt elnökével, amikor azt mondta: „Az iszlám nem tartozik hozzá Németországhoz.”

Forrás: Magyar Idők

Kép forrása: pixabay.com