Ahol a legtöbb keresztény él: Afrika

A legújabb felmérések szerint 2018-ban fordult a kocka és immár nem Latin-Amerikában, hanem Afrikában élnek legnagyobb számban keresztények. A Gordon-Conwell Teológiai Szeminárium Center for Study of Global Christianity intézetének adatai szerint jelenleg több, mint 631 millió keresztény él a legforróbb kontinensen, ami az összlakosság 45 százaléka. Körképünk a világ keresztényeiről.

Latin-Amerika alig marad el ettől a számtól, ott összesen 601 millióan vallják magukat kereszténynek, azonban az arányok teljesen mások. A dél- (és közép-) amerikai kontinensen a teljes lakosság 92 százaléka keresztény, ami teljesen más képet fest Afrikához viszonyítva, ahol a  legnagyobb arányban Zambiában élnek keresztények (arányuk itt 95,5 százalék). A dél-afrikai országot a Seychelle Köztársaság és Ruanda követik 94 százalék körüli keresztény lakossággal.

A tavalyi évhez képest majdnem 50 millióval több keresztény van Afrikában, ami nagymértékben a népszaporulatnak is köszönhető. 2017-ben 582 millióan voltak, ezzel szemben Latin-Amerikában a számuk ekkor 591 millió volt.

A kontinensek terén a harmadik Európa, ahol 571 millió keresztény él, amivel az összlakosság 77 százalékát teszi ki. Nem meglepő módon a negyedik helyet Ázsia foglalja el 388 millió kereszténnyel, ám ez csupán 9(!) százaléka a kontinens lakosságának. Emellett ez az egyetlen földrész, ahol nem növekedett jelentősen a keresztények száma.

Az amerikai kontinens északi részén 277 millió keresztény él, ami a 76 százalékát jelenti az összlakosságnak. Végül a Csendes-óceáni térség 29 millió keresztényével került az ötödik helyre.

A felmérésben „keresztényként” a protestánsokat, katolikusokat, szabadkeresztényeket és ortodoxokat határozták meg, az adatokat pedig a World Christian Database szolgáltatta. A magukat egyik egyházhoz sem tartozó „keresztényeket” nem számolták bele az adatgyűjtés során.

Az adatok tükrében az láthatjuk, hogy a világon élő összes keresztény 49 százaléka katolikus, 22 százaléka protestáns, 17 százaléka nem történelmi egyházhoz tartozik, 12 százalék pedig ortodox keresztény. A Pew Research Center szerint a 2015-ös évet követően idén is a kereszténység a legnagyobb világvallás a maga 2,3 milliárd követőjével, ami megközelítőleg fél milliárddal több, mint a világon élő összes muszlim hívő. A harmadik helyen a hindu vallás áll, 1,1 milliárd emberrel.

A tanulmány szerint világszerte 1,2 milliárd ember egyáltalán nem vallásos.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!