Pünkösd: a Szentlélek eljövetelének ünnepe

Mit ünneplünk pünkösdkor és hol helyezkedik el az ünnepek között? Miért piros a liturgikus szín és mi a bibliai alapja az ünnepnek? Ön tudja a válaszokat?

Pünkösd – húsvét és karácsony után – a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. Pünkösd napján három fontos esemény történt: „a Szentlélek eljövetelemint Krisztus megváltó tettének gyümölcse és beteljesítője –, az egyház alapítása és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdete”– olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleményében.

A Szentlélek kiáradásának történetét a Bibliában az Apostolok cselekedetei (ApCsel) rögzíti. A leírás szerint az apostolok, miután a Szentlélek eltöltötte őket, mindenkinek a saját nyelvén hirdették az evangéliumot. Isten a nyelvek csodájával mutatta meg azt az egységet, amely a közös hit megvallásával kapcsolja össze a különböző nyelven beszélő embereket. Ezáltal született meg az első pünkösdkor az egyház, amely egy, szent, katolikus – vagyis egyetemes – és apostoli – írták.

Hozzátették: Ferenc pápa tanítása szerint „a Szentlélek az, aki mozgatja az egyházat, ő az, aki dolgozik az egyházban és a szívünkben. Ő az, aki minden keresztényből egy, a többiektől különböző személyt alakít ki, de akik mégis egységet alkotnak. Ő az, aki előre visz bennünket, aki kitárja az ajtókat és aki misszióba küld bennünket, hogy tegyünk tanúságot Jézusról”.

A pünkösdi ünnep színe – a húsvéttól és a karácsonytól eltérően- a piros, amely nem csupán a vértanúság színe, hanem a Szentléleké is, s így ezen az ünnepen – lévén, mint fentebb ismertettük, a Szentlélek kiáradásának ünnepe – ez a szín használatos a kereszténységben.

MTI/S4C