Azbej Tristan: kiemelten kell segítenünk a keresztény és jazidi embereket

Külügyminiszteri delegáció képviselte Magyarországot Brüsszelben a hétfőn megrendezett, a Közel-Kelet etnikai és vallási konfliktusainak áldozataira fókuszáló harmadik nemzetközi konferencián. A tanácskozáson Szijjártó Péter kijelentette: Magyarország olyan stratégiát folytat, amely azt segíti, hogy az elüldözött közel-keleti keresztény közösségek visszatérhessenek szülőföldjükre, akik pedig otthon maradtak, emberhez méltó életet élhessenek.

A külgazdasági és külügyminiszter magyar újságíróknak azt nyilatkozta, hogy Magyarország folytatja már megkezdett közel-keleti politikáját, amelynek keretében már több mint hárommilliárd forintot biztosított arra, hogy iskolákat építsenek, kórházakat újítsanak fel a térségben és ösztöndíjakat adjanak a fiatal keresztények számára.

A magyar delegáció tagjaként a konferencián részt vett Azbej Tristan is. Az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár Facebook-oldalán tett közzé bejegyzést, melyben a következőképpen fogalmazott: úgy érzi, hogy a nyugati résztvevők felől aránytalanul sok az “aggodalmunkat fejezzük ki” kezdetű mondat, és kevesebbszer hangzik el az “ezt tesszük” szófordulat. “Túl sok az óvatos tervezés és kevés a hatékony cselekvés. Több szó esik a befogadó társadalmak megerősítéséről, mint az életmentésről. Le se kell írnom, hogy a nyugati résztvevők közül keresztény áldozatokról bántóan kevesen beszélnek, mintha kerülni kéne annak a ténynek a kimondását, hogy a kereszténység a legüldözöttebb vallás” – írta. A helyettes államtitkár szerint Magyarország az iraki keresztény Tell-Aszkuf település újjáépítésével bebizonyította, hogy “ha workshopok szervezésén kívül más, hatékonyabb erőfeszítéseket is teszünk, akkor kis ráfordítással egész közösségeket tudunk megmenteni”. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre