Megtérése után családjára gyújtották a házat

Uganda népességének 84%-a keresztény ugyan, de a maroknyi muszlim lakos egyre kegyetlenebbül hallatja hangját. A nakasekei muszlim asszony férje megkeresztelkedése miatt kezdett szervezkedni saját családja ellen.

A 36 éves Ali Nakabale és édesanyja augusztusban tértek meg egy szabadtéri keresztény eseményen. Felesége és a környékbeli muszlimok ezt olyannyira nem nézték jó szemmel, hogy augusztus 20-án, míg itthon nemzetünk megalapításának ünneplésére a tűzijátékokat készítettük elő, Ugandában a Nakabaléék otthonából felcsapó lángok festették vörösre az eget.

A családra feldühödött muszlimok gyújtották rá a házat. Ali Nakabale fia, lánya, édesanyja és nevelőapja bent égtek. 

A férfi nagynénjét látogatta meg, így nem volt otthon, amikor az incidens történt. Ali Nakabalét a Morning Star News érte utol telefonon. A lapnak nyilatkozva Ali elmondta: „mire hazaértem, a házat porig égve találtam, benne négy családtagommal, köztük két gyermekemmel. A halottasházban láttam, hogy a testük a felismerhetetlenségig összeégett.”

Egyik szomszédjuk úgy nyilatkozott, hogy a hajnali órákban lettek figyelmesek a lángokra.

„Lángokat láttunk felcsapni Hamidah-ék (Nakabale édesanyja – a szerk.) házából, és hangos ‘Allah Akbar’ kántálást hallottunk.”

A neve elhallgatását kérő szomszéd később hozzátette: „mire odaértünk, a ház összedőlt, maga alá temetve a bent rekedt családot.”

Nakabale megemlítette azt is, hogy nevelőapja nemrégiben levelet kapott a helyi mecset vezetőjétől, melyben leírja: újabban (ti. mióta elvette Nakabale édesanyját, apja halála után) azt vették észre, hogy nem jár el a mecsetbe.

„Ekkor esett le, hogy a muszlimok megfigyeltek minket”– nyilatkozta Nakabale.

Elmesélte azt is, mikor felesége rájött, hogy megtért – miután egyszer fiát is elvitte egy esti istentiszteletre – a fiukat összeverte, majd egyszerűen kisétált házasságukból. Akkor már érezték, hogy az életük komoly veszélyben van. 

Uganda egy időben a „finom megoldásairól” volt híres.

Az az ország volt, ahol a legtöbb esetben csendben, mérgezéssel, és egyéb, mondhatni szofisztikált módszerekkel végezték ki a nemkívánatos keresztényeket.

Ez abból is következett, hogy a népesség csupán 12%-át teszik ki a muszlimok, az utóbbi időben viszont egyre radikálisabb módszerekkel esnek neki az ártatlan embereknek, habár a nemzet alkotmánya mindenki számára biztosítja a szabad vallásgyakorláshoz való jogot, mindazzal együtt, hogy az emberek hirdethetik vallásukat és át is térhetnek.

Ez utóbbi két tételt azért is fontos kiemelni, mert bár papíron a szabad vallásgyakorlás a legtöbb afrikai ország alkotmányában jelen van, ezt legtöbbször csupán az iszlámra értelmezik, áttérni, más vallásról egyáltalán párbeszédet kezdeményezni pedig súlyos megtorlásokat von maga után.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre