A katolikusok szavazatait szerezte meg Emmanuel Macron pártja

Emmanuel Macron

Nem kis meglepetésre a katolikusok jelentős része Emmanuel Macron pártját támogatta az Európai Parlamenti választáson Franciaországban.

A La Croix francia lap számára készült kutatás szerint a gyakorló hívők (azok, akik legalább havi egyszer járnak templomba) 37%-a voksolt május 26-án Emmanuel Macron pártja, a Lendületben a Köztársaság (LREM) mellett, miközben Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Tömörülés (RN) csupán a keresztények szavazatainak 14%-át kapta meg, alig négy százalékkal megelőzve a kommunistákat.

A rendszeresen, minden vasárnap misére járó hívők körében Macron támogatottsága már 43%-ra emelkedik.

Mindkét adat jócskán meghaladja a Lendületben a Köztársaság országos támogatottságát, ami nem kis meglepetést okozott a politikai elemzők számára.

A kutatások szerint Macron sok baloldali szavazót veszített el az előző választások óta, akik a zöldekhez pártoltak át. Az így kieső voksokat a katolikus szavazók pótolták, hozzájárulva az LREM európai parlamenti mandátumaihoz.

Jérôme Fourquet elemző szerint az, hogy Macronék elfogadhatóan szerepeltek, nagyrészt ezeknek a keresztényeknek köszönhető.

A felmérés alapján a terrorizmus, bevándorlás és az egészségügy kérdésében a katolikusok osztják az általános nemzeti közvéleményt, két kérdésről azonban másként vélekednek: az Európai Unió felépítéséről és a nemzetközi politikáról.

A sárga mellényeseknek köszönhetően az országban bizonytalanság és belső szervezetlenség alakult ki, ami sok keresztényt megijesztett, és azért támogatták a kormánypártot a választásokon, mert abban reménykednek, hogy ezzel valamelyest rendeződnek a belpolitikai nehézségek, és a kormány a tragikus körülmények között leégett Notre Dâme katedrális felújításánál is bőkezűbben tud adakozni.

Forrás : Contre-info

Iratkozzon fel hírlevelünkre