Gréta koncert a Katakombában

A keresztény könnyűzenei Katakomba klub színpadán október 4-én Fridvalszki Grétát láthattuk, akit sokaknak minden bizonnyal nem kell bemutatni, hiszen a tehetséges énekesnő két éve szerepelt A DAL című műsorban a Duna televízió eurovíziós előválogatójában, valamint több keresztény zenei formációban is részt vett az utóbbi években, mint például a méltán híres Dics Suli dicsőítő csapatában. Lapunknak a Katakomba-koncert előtt adott interjút.

Mióta gondolod azt, hogy a zene a te utad? Mi volt az az első nagy élmény, ami elindított ezen a pályán olyannyira, hogy azóta is ezen jársz?

– Gyerekkorom óta szerettem Istent dicsőíteni dalokkal, éreztem a jelenlétét, a mindent felülmúló békességét, ami magához vonzott. 14 éves voltam, amikor éreztem egy komolyabb hívást arra, hogy elkezdjek emberek előtt is énekelni neki. Nagyon félénk típus voltam, de tudtam, hogy ha Ő kéri, akkor jó lesz. Így is lett, életem egyik legnagyobb kalandjába vágtam bele Vele.

2022-ben szerepeltél A DAL című műsorban, ahol az Igazi kincs című szerzeményedet adtad elő. Milyen emlékek kötődnek ehhez az időszakhoz?

– Kicsit vegyes. Szeretek Istenről énekelni az embereknek, de az, hogy itt az számított, mennyire tökéletesen teszem ezt, az kicsit nehéz volt. Nem vagyok hozzászokva a zsűrizéshez. (Tudom, a legtöbben nem.) Mindemellett nagy élmény volt különböző interjúkon részt venni, új embereket megismerni.

Idén volt az esküvőtök az amerikai pároddal, amihez ezúton is szívből gratulálok! Az állandó lakhelyetek továbbra is a magyar főváros marad?  Amennyiben igen, a keresztény-könnyűzenei pályádat is itthon folytatod?

– Köszönjük szépen! Egyelőre igen, Budapesten tervezünk maradni, bár hosszú távon mindketten azt gondoljuk, hogy az USA-ban van a helyünk, de ezt majd Isten kimunkálja bennünk. Nem tudom még pontosan, hogy folytatom-e a zenei pályámat itthon, de amit tudok, hogy a budapesti Belvárosi Gyülekezet színpadán szinte minden hétvégén megtalálhattok.

Konkrét célok, elképzelések mentén írsz dalszöveget vagy ez egy spontánabb folyamat? Milyen témák foglalkoztatnak a leginkább mostanában?

– Általában konkrét elképzelések alapján írok dalokat. Leülök, és átgondolom, hogy mi foglalkoztat. Különböző témákra szedem és elkezdem leírni folyó szöveggel a gondolataimat ezekhez, majd kiválasztom a legerősebbeket, és elkezdem rímekbe szedni őket. Aztán dallamokat keresek rá, majd a végeredményt megmutatom egy-két embernek, aki jártas a szakmában, hogy véleményezze. Ha anyagilag készen állok rá, viszem a zenei producerekhez, akikkel megálmodjuk a hátteret.

Készülsz esetleg a fiókban lévő dalaidat csokorba szedő új lemezzel?

Jelenleg egy magyar dicsőítő albumon dolgozok. Az volt bennem, hogy mielőtt kiköltözünk Amerikába, szeretnék a gyülekezetemnek egy dalcsokrot készíteni, amit használhatunk az istentiszteleteinken. Hála Istennek nyertem rá egy pályázatot, így év végéig mindenképp meg kell lennem dal demójával. Ha a lemez megjelenni nem is fog még addig, vasárnaponként 1-1 dal már hallható lesz belőle.

A keresztény hittel, illetve Isten jelenlétével mikor találkoztál először? Mi vezetett arra a bizonyos keskeny útra?

– Gyerekkoromtól kezdve jártunk gyülekezetbe, így nem volt kérdés bennem, hogy Isten létezik. Sokszor végigénekeltem az énekeskönyveket, mert Isten tagadhatatlan jelenléte már kislányként is annyira megragadott. Valahogy mindig jobban szerettem a dicsőítéseken bent lenni, mint kint a gyerekórákon. Ez a gyermeki megtapasztalás indított el, és ahogy egyre jobban rábíztam az életemet, rájöttem, hogy nem éri meg máshogy élnem, mint harmóniában azzal, aki alkotott. Annyira szeretem!

Mi a terved az idei, illetve az elkövetkező évekre nézve?

– Év végéig szeretném befejezni a dicsőítő albumot, amin jelenleg dolgozom. Aztán a következő években valamikor szeretnék angol dalokat is írni a férjem segítségével. Mindeközben talán anyuka is leszek, a többit meglátjuk.

Címlapkép forrása: Facebook/Fridvalszki Gréta

'Fel a tetejéhez' gomb