Egy éve taszította háborúba a Közel-Keletet a Hamász terrortámadása – Tárik Meszár: Bizonyos körökben pozitív a megítélése a palesztin ügynek

Ha sikerül Izraelnek a Hezbollahot visszaszorítania, a Hamászt teljesen levernie, akkor egy sokkal biztonságosabb jövő várhat a zsidó államra – mondta a Vasárnap.hu-nak Tárik Meszár, az MCC Migrációkutató Intézetének kutatója.

Tárik Meszár, az MCC Migrációkutató Intézetének kutatója. Forrás: MCC Migrációkutató Intézet

A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én indítottak támadást Izrael ellen. Elképzelhető, hogy az egy éves évfordulón, hétfőn – a történelemben már volt ilyesmire példa – történik valamilyen kivételes katonai akció vagy terrorcselekedet?

– Én nem zárok ki semmit, sőt azt sem zárnám ki, hogy esetleg Európában történik valami, mert nagyon sok olyan ember van, akinek fontos ez a dátum. A Nyugattal való szembenállást is szimbolizálja az egész akció, amit a Hamász terrorszervezet elkövetett. Azt viszont nagyjából kizárnám, vagy legalábbis nem hiszem, hogy maga a Hamász újabb támadást tudna elkövetni, mivel a fegyverutánpótlásukat szinte teljesen elvágták már. Vagyis ott, a Közel-Keleten nem valószínű, hogy történik jelentékeny esemény az évfordulón, esetleg csak akkor, ha Irán lép megint, annak viszont rendkívül súlyos következményei lennének.

Szerintem már a megtörtént, keddi rakétatámadásuknak is nagyon súlyos következményei lesznek. Az biztos, hogy elindíthatna egy eszkalációt, ha most Irán megint lépne.

Európában a szolgálatok eléggé figyelnek arra – biztos vagyok benne, hogy mindent meg is tesznek annak érdekében –, hogy ne történjen semmi október 7-én, de ezzel együtt: nem lehet kizárni, hogy történnek akciók.

Hogy állnak a Hamász céljai, azok a célok, amelyekért egy évvel ezelőtt megtámadta Izraelt? Több ország azóta már szuverén államként tekint Palesztinára, és sokan tüntetnek mellettük a világon…

– Sok szó esett arról a támadás után, hogy valóban, bizonyos körökben elég pozitív lett a megítélése – inkább azt mondanám, hogy a – palesztin ügynek. Újra napirendre került az önálló Palesztina témája. Nagyon sok nyugati ország támogatja azt, hogy legyen egy önálló Palesztina, de ez nem valósulhat meg úgy, hogy nem ül le egymással szemben tárgyalóasztalhoz a palesztin és az izraeli fél. A két fél megegyezése nélkül lehetetlen palesztin államot létrehozni. Ezt az álláspontot képviseli az Egyesült Államok is, és ezért vétózták meg azt, hogy ENSZ-tag legyen Palesztina.

Ha ebből indulunk ki, akkor azt kell látni, hogy túl sok eredményt nem ért el a Hamász. Inkább azt ”érték el”, hogy megölték a vezetőiket, felszámolták a csapataik nagy részét, most pedig bunkerharcra rendezkedtek be, és ki tudja, meddig fogják kihúzni. Előfordulhat persze, hogy sokáig, mert azért a Hamász mindig újratermeli magát, de azt azért nem mondanám, hogy túl sok sikert elértek volna, sőt.

Fordítsunk akkor egyet a nézőponton! Mennyiben teljesültek Izrael céljai az elmúlt évben? Sikeresnek tekinthető az október 7-ét követő offenzíva?

– Ezt kettéválasztanám.

Az egyik cél az volt, hogy a túszokat kiszabadítsák, és ebben nagyon nagy kudarcot vallottak.

Emiatt van belföldön elégedetlenség a Netanjahu-kormánnyal szemben: sokak szerint nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy a túszokat kiszabadítsa. Még mindig több tucat túsz van Hamász-kezekben. Úgyhogy ebből a szempontból nem áll jól Izrael.

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet által elhurcolt izraeli túszok családtagjai hozzátartozóik azonnali elengedését követelik szeretteik fényképét Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök jeruzsálemi rezidenciája előtt elhelyezve 2024. augusztus 30-án. Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Másfelől abban, hogy elkezdte felszámolni azokat az ellenséges erőket, amelyek ott vannak a határának a környékén, abban nagyon nagyot léptek előre.

Ha sikerül Izraelnek a Hezbollahot visszaszorítania, a Hamászt teljesen levernie, akkor egy sokkal biztonságosabb jövő várhat a zsidó államra.

E tekintetben mindenképpen jó úton haladnak.

Izrael tulajdonképpen azt a katonai munkát folytatja Libanonban a Hezbollah ellen, amit a Hamásszal szemben eddig tett?

– Igen, mert behatoltak szárazföldön, és mint mondják, ez egy korlátozott akció. Ez pedig azt jelenti, hogy konkrétan a Hezbollahot célozták meg, és addig nem fognak nyugodni, amíg a Hezbollah katonai képességeit, katonai infrastruktúráját nem számolják fel legalább Dél-Libanonban.

Izraeli légicsapás színhelye Bejrút túlnyomórészt síiták lakta déli elővárosában, Dahijében 2024. október 3-án. Fotó: MTI/AP/Haszan Ammar

Tehát Dél-Libanonban ne legyen Hezbollah-tag, ez az izraeli cél, és nyilván jó úton haladnak, de ehhez is idő kell, és ki tudja, hogy a Hezbollah milyen tartalékokkal rendelkezik. Egyelőre nem tudjuk ezt még pontosan. Elhúzódhat ez a ”korlátozott akció”, de Izrael rálépett erre az útra, és nem fordulhat most már vissza.

'Fel a tetejéhez' gomb